Utjecaj tostiranja rogača (Ceratonia siliqua) na antiradikalnu i reduktivnu učinkovitost u fiziološkim uvjetima (CROSBI ID 372722)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čolak, Ivana
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Utjecaj tostiranja rogača (Ceratonia siliqua) na antiradikalnu i reduktivnu učinkovitost u fiziološkim uvjetima
Osnovni cilj istraživanja provedenog u okviru ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj tostiranja te procesa probave na različite tipove antioksidativne aktivnosti brašna rogača. Uzorci su tostirani na 130, 150 i 165 oC u različitim vremenskim intervalima (5, 10, 15, 30 i 45 minuta). A ntioksidativna aktivnost tostiranih uzoraka određena je nakon enzimatske ekstrakcije antioksidansa iz tostiranih uzoraka (simulacija digestije u probavnom traktu)trima in vitro metodama (FRAP metodom - reduktivna sposobnost te DPPH i TEAC testom - antiradikalna učinkovitost). Rezultati istraživanja pokazali su da i vrijeme i temperatura značajno utječu na antioksidativnu aktivnost brašna i rogača. Uočen je značajan porast antioksidativne aktivnosti uzoraka između 5 i 10 minuta tostiranja na svim primijenjenim temperaturama, a vrijeme potrebno za postizanje maksimalne antioksidativne aktivnosti upola se smanjuje povišenjem temperature sa 130 oC na 150 ili 165 oC. Opaženi porast antioksidativne aktivnosti može se objasniti utjecajem povišene temperature koji dovodi do formiranja produkata Maillardove reakcije te do djelomične denaturacije nekih neprobavljivih spojeva u rogaču čime se olakšava ekstrakcija prirodno prisutnih antioksidansa. Daljnjim produženjem vremena tostiranja dolazi do pada antioksidativne aktivnosti uzoraka vjerojatno zbog degradacije spojeva s antioksidativnim učinkom na produkte koji nemaju antioksidativne učinke ili zbog kompleksiranja molekula s antioksidativnim učinkom u neprobavljive visokomolekularne komplekse.
rogač; tostiranje; antiradikalna učinkovitost; reduktivna učinkovitost; in vitro digestija
diplomski rad
engleski
Effect of roasting process on antiradical and reducing efficiency of carob (Ceratonia siliqua) in physiological conditions
nije evidentirano
carob; roasting process; antiradical efficiency; reducing efficiency; in vitro digestion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
02.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb