Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 586007

Izlaganje adolescenata riziku na nagovor vršnjaka - važnost percepcije sebe i drugih


Forko, Marija; Lotar, Martina
Izlaganje adolescenata riziku na nagovor vršnjaka - važnost percepcije sebe i drugih // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 20 (2012), 1; 35-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Izlaganje adolescenata riziku na nagovor vršnjaka - važnost percepcije sebe i drugih
(Adolescents’ risk exposure at the urge of their peers – the importance of self-perception and perception of others)

Autori
Forko, Marija ; Lotar, Martina

Izvornik
Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju (1330-2604) 20 (2012), 1; 35-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Podložnost vršnjačkom pritisku; samopoštovanje; interpersonalna orijentacija; rizična ponašanja; adolescenti
(Susceptibility to peer pressure; self-esteem; interpersonal orientation; risk behaviours; adolescents)

Sažetak
U procesu socijalizacije od posebne važnosti su pojedinci iz okoline koji služe kao model i preko kojih osoba usvaja obrasce ponašanja. Tijekom razdoblja adolescencije vršnjaci utječu jedni na druge na različite načine koji dovode do promjena ponašanja. Jedan od tih načina je vršnjački pritisak pri kojem vršnjaci pokušavaju adolescentu nametnuti stavove i/ili ponašanje grupe. Osobe niskog samopoštovanja u većoj mjeri popuštaju zahtjevima i očekivanjima drugih, koji se u razdoblju adolescencije odnose na usklađivanje s ponašanjem vršnjaka. Za razvoj samopoštovanja presudni su odnosi sa značajnim drugima, te se istovremeno s pojmom o sebi razvija i interpersonalna orijentacija. Cilj ovoga rada je istražiti odnos podložnosti vršnjačkom pritisku u području rizičnih ponašanja, samopoštovanja adolescenata i njihove interpersonalne orijentacije. U istraživanju je sudjelovalo 267 učenika i učenica drugih razreda dviju zagrebačkih gimnazija. Riječ je o prigodnom uzorku koji se sastojao od 69% djevojaka i 31% mladića u dobi od 15 do 17 godina. Kako bi se ostvario cilj istraživanja, primijenjeni su sljedeći mjerni instrumenti: Hipotetske situacije za mjerenje podložnosti vršnjačkom pritisku (Lotar, 2012), Skala samoprihvaćanja i samokompetentnosti (SLCS ; Tafarodi i Swann, 1995), te Skala interpersonalne orijentacije (Bezinović, 2002). Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako je podložnost vršnjačkom pritisku negativno povezana sa samopoštovanjem, no riječ je o niskoj povezanosti. Pokazalo se da su za objašnjenje podložnosti vršnjačkom pritisku značajni spol adolescenata, njihovo samopoštovanje i filantropska orijentacija. Vršnjačkom pritisku su podložniji mladići te adolescenti s nižim samopoštovanjem i višom filantropskom orijentacijom. Interakcijski efekti samopoštovanja i dimenzija interpersonalne orijentacije na podložnost vršnjačkom pritisku nisu se pokazali značajnim.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-3325 - UTJECAJ VRŠNJAČKOG PRITISKA U DOBA ADOLESCENCIJE (Marija Lebedina-Manzoni, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Martina Lotar Rihtarić, (290943)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsychINFO
  • Sociological Abstracts