Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58588

Radovi na obnovi, podizanju i njezi šuma na kršu u današnjim ekološkim i gospodarskim prilikama


Matić, Slavko; Anić, Igor; Oršanić, Milan
Radovi na obnovi, podizanju i njezi šuma na kršu u današnjim ekološkim i gospodarskim prilikama // Unpaređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Kačić, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2000. str. 80-81 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Radovi na obnovi, podizanju i njezi šuma na kršu u današnjim ekološkim i gospodarskim prilikama
(Regeneration, growth and tending of forests on karst in current ecological and economic conditions)

Autori
Matić, Slavko ; Anić, Igor ; Oršanić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Unpaređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Kačić, Sonja - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2000, 80-81

Skup
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 29-30.03.2000.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Njega; obnova; pošumljavanje; krš; gospodarski efekti.
(Tending; regeneration; afforestation; karst; production effects)

Sažetak
Radovi na obnovi, podizanju i njezi su uzgojni postupci koji traju tijekom cijele ophodnje odnosno od postanka do obnove sastojine. Imajući u vidu današnji stupanj razvoja šumarske znanosti i prakse, saznanja o posrednim i neposrednim koristima koje šuma pruža, proizvodne mogućnosti, stupanj degradacije, uzgojne oblike te zna&egrave ; ajke staništa, nužno je za svaku sastojinu odrediti na&egrave ; in i intenzitet uzgojnog zahvata u skladu sa njenim stanjem. Uloga šuma na kršu u temeljnim postavkama se ne razlikuje od uloge šuma u kontinentalnom dijelu. Neposredne koristi su izraženije u šumama kontinentalnoga dijela i na prvi pogled daje im se veća pozornost od općekorisnih funkcija. Sretna je okolnost što postoji proporcionalna veza između kvalitetne proizvodnje drvne mase i općekorisnih funkcija šuma. Šumarstvo na kršu mora prepoznati realne mogućnosti svakog staništa i sastojine te na temelju njih odrediti na&egrave ; in i intenzitet uzgojnih postupaka. Nužno je definirati one uzgojne postupke koji će pridonijeti povećanju kvalitete staništa, sastojine i njihovih proizvoda. Zbog toga je nužno podrobnije obrazložiti: -broj biljaka koji je nužan kod pošumljavanja krša - u&egrave ; ešće listopadnih vrsta drveća kod pošumljavanja - ulogu postojeće, često devastirane šumske vegetacije, u različitim degradacijskim stadijima - uzgojne zahvate u šikarama i makijama glede njihovog intenziteta, metodologije i dinamike izvođenja - uzgojne postupke u panjačama i ophodnju panjača - uzgojne postupke njege u kulturama i prirodnim sastojinama crnogorice -obnovu kultura i prirodnih sastojina crnogorice - konverziju panjača u viši uzgojni oblik - uzgojne postupke s ciljem smanjenja šteta od požara i biotskih čimbenika. Određujući načine i intenzitete uzgojnih postupaka u sastojinama na kršu nužno je imati na umu i saznanja o gospodarskim pokazateljima i efektima koji će se postići.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068001

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb