Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja (CROSBI ID 372670)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ziberi, Rakip Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ziberi, Rakip

Magdić, Damir

hrvatski

Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja

Cilj ovog rada bio je analizirati promjene opsega i površine šupljina na kriškama kruha. Promjene su praćene tijekom sedam dana pri četiri različita uvjeta čuvanja (pri sobnim uvjetima u vrećici i izvan vrećice, u hladnjaku i zamrzivaču u vrećicama). Kriške su fotografirane pomoću DINO- LITE mikroskopa, a gotove fotografije su pohranjene radi daljnje obrade i analize. U radu je analizirano 16 različitih kruhova (pet bijelih, šest polubijelih i pet raženih) od sedam različitih proizvođača s područja grada Osijeka. Uzorci su metodom slučajnog izbora tijekom sedam dana kupovani u slobodnoj prodaji. Opseg i površina šupljina određeni su metodom računalne analize slike, a dobiveni podaci su prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da se opseg i površina šupljina smanjuju vremenom i da je u prosjeku promjena površine šupljine dvostruko manja od promjene opsega. Bijeli, polubijeli i raženi kruh do dva dana treba čuvati u vrećici pri sobnim uvjetima jer su tako promjene najmanje.

kruh ; računalna analiza slike ; šupljine ; starenje kruha

nije evidentirano

engleski

Analysis of the influence on position and illumination of a slice of bread on results of a computer picture analyses

nije evidentirano

bread ; computer image analysis ; cavity ; bread aging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

15.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija