Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 585653

Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja


Ziberi, Rakip
Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja
(ANALYSIS OF THE INFLUENCE ON POSITION AND ILLUMINATION OF A SLICE OF BREAD ON RESULTS OF A COMPUTER PICTURE ANALYSES)

Autori
Ziberi, Rakip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.06

Godina
2012

Stranica
38

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
Kruh; računalna analiza slike; šupljine; starenje kruha
(Bread; computer image analysis; cavity; bread aging)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati promjene opsega i površine šupljina na kriškama kruha. Promjene su praćene tijekom sedam dana pri četiri različita uvjeta čuvanja (pri sobnim uvjetima u vrećici i izvan vrećice, u hladnjaku i zamrzivaču u vrećicama). Kriške su fotografirane pomoću DINO- LITE mikroskopa, a gotove fotografije su pohranjene radi daljnje obrade i analize. U radu je analizirano 16 različitih kruhova (pet bijelih, šest polubijelih i pet raženih) od sedam različitih proizvođača s područja grada Osijeka. Uzorci su metodom slučajnog izbora tijekom sedam dana kupovani u slobodnoj prodaji. Opseg i površina šupljina određeni su metodom računalne analize slike, a dobiveni podaci su prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da se opseg i površina šupljina smanjuju vremenom i da je u prosjeku promjena površine šupljine dvostruko manja od promjene opsega. Bijeli, polubijeli i raženi kruh do dva dana treba čuvati u vrećici pri sobnim uvjetima jer su tako promjene najmanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Damir Magdić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek