Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja (CROSBI ID 372670)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ziberi, Rakip
Magdić, Damir
hrvatski
Primjena računalne analize slike u istraživanju promjena šupljina kruha tijekom starenja
Cilj ovog rada bio je analizirati promjene opsega i površine šupljina na kriškama kruha. Promjene su praćene tijekom sedam dana pri četiri različita uvjeta čuvanja (pri sobnim uvjetima u vrećici i izvan vrećice, u hladnjaku i zamrzivaču u vrećicama). Kriške su fotografirane pomoću DINO- LITE mikroskopa, a gotove fotografije su pohranjene radi daljnje obrade i analize. U radu je analizirano 16 različitih kruhova (pet bijelih, šest polubijelih i pet raženih) od sedam različitih proizvođača s područja grada Osijeka. Uzorci su metodom slučajnog izbora tijekom sedam dana kupovani u slobodnoj prodaji. Opseg i površina šupljina određeni su metodom računalne analize slike, a dobiveni podaci su prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da se opseg i površina šupljina smanjuju vremenom i da je u prosjeku promjena površine šupljine dvostruko manja od promjene opsega. Bijeli, polubijeli i raženi kruh do dva dana treba čuvati u vrećici pri sobnim uvjetima jer su tako promjene najmanje.
kruh ; računalna analiza slike ; šupljine ; starenje kruha
nije evidentirano
engleski
Analysis of the influence on position and illumination of a slice of bread on results of a computer picture analyses
nije evidentirano
bread ; computer image analysis ; cavity ; bread aging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
15.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek