Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58552

Uzgojne značajke mladih sastojina alepskog bora (Pinus halepensis Mill.)


Matić, Slavko; Anić, Igor; Oršanić, Milan
Uzgojne značajke mladih sastojina alepskog bora (Pinus halepensis Mill.) // Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Kačić, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2000. str. 80-81 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uzgojne značajke mladih sastojina alepskog bora (Pinus halepensis Mill.)
(Silvicultural characteristics of young stands of aleppo pine (Pinus halepensis Mill.))

Autori
Matić, Slavko ; Anić, Igor ; Oršanić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Kačić, Sonja - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2000, 80-81

Skup
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 29-30.03.2000.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pinus halepensis; Mediteran; požar; pionirske vrste; pomladak; njega šuma; čišćenje.
(Mediterranean; fire; pioneer species; young growth; forest tending)

Sažetak
Alepski bor je pionirska vrsta drveća. Sastojine alepskoga bora odlikuju se brzim rastom, visokim prirastom, obilnim i čestim urodom sjemena. Zato je pogodan za pošumljavanje i osvajanje golih, degradiranih krških površina. To je vrsta koja tvori prirodne šume i šumske kulture koje imaju sposobnost stvaranja povoljnih uvjeta u i na tlu za povratak autohtone vegetacije mediteranskoga prostora koju tvore šume hrasta crnike. Zavod za uzgajanje šuma Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provodi opširna istraživanja šuma alepskoga bora čiji je konačni cilj odgovoriti na pitanja: a) kako najuspješnije podići šumu alepskog bora u postojećim ekološkim i gospodarskim prilikama Mediterana?, b) kako njegovati šume alepskoga bora kako bi u budućnosti imale takva strukturna svojstva koja će garantirati njihovu stabilnost, produktivnost i mogućnost obnove?, c) kako obnoviti šume alepkoga bora kako bi obnovom osigurali kontinuitet stabilnosti, produktivnosti i općekorisnih funkcija? S tim u svezi u ovom su radu prikazani rezultati istraživanja koja su započeta s ciljem utvrđivanja njege šuma alepskoga bora u različitim razvojnim stadijima. Istraživanje je obavljano u predjelu Brdo Sv. Kate kraj Skradina kojim gospodari Šumarija Šibenik. Prikazani su rezultati šumskouzgojnih istraživanja u 5 godišnjem pomlatku alepskoga bora. Sastojina je nastala prirodnim pomlađivanjem, iz sjemena, nakon požara 1992. godine. Ciljevi istraživanja bili su: a) utvrditi strukturne značajke pomlatka alepskoga bora, b) utvrditi optimalan intenzitet njege čišćenjem u razvojnom stadiju pomlatka. Pokus je postavljen sa 7 tretiranja, svako sa tri ponavljanja (2000, 5000, 7000, 10000, 15000, 20000 biljaka/ha i kontrola). Prve izmjere rezultirale su podacima o strukturnim značajkama prirodnih sastojina alepskoga bora u razvojnom stadiju pomlatka. Nakon toga obavljena je njega čišćenjem sa 6 različitih intenziteta - tretiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068001

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb