Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća" (CROSBI ID 9471)

Urednička knjiga | zbornik radova s konferencije

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća" / Knezović, Pavao ; Jerković, Marko (ur.) Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2012

Podaci o odgovornosti

Knezović, Pavao ; Jerković, Marko

hrvatski

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća"

Zbornik o Mati Zoričiću nastao je kao rezultat znanstvenog skupa „Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća“ (Skradin, 19.-21. svibnja 2011.) na kojemu je analiziran i valoriziran dio bogatog redovničkog stvaralaštva nastalog u 18. stoljeću. Bio je to 12. skup u nizu „Tihi pregaoci“ kojeg su organizirali Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, nastavljajući tradiciju rasvjetljavanja života i djelovanja značajnijih hrvatskih franjevaca koji su nedovoljno poznati u našoj književnoj i znanstvenoj literaturi. U Zborniku se nalaze 24 rada u kojima je iznesen čitav niz novih saznanja kako o Mati Zoričiću, tako i o našem redovništvu općenito u vrijeme rađanja i širenja prosvjetiteljstva. Autori su Zoričićev život i bogat stvaralački opus u Zborniku promatrali i interpretirali s književne, jezične, teološke, filozofske i biografske strane, uklopili ga u onovremene znanstvene tokove te ukazali na recepciju njegovih djela u literaturi. Drugi je dio radova analizirao specifične vidove aktivnosti redovničkih zajednica ili pojedinih redovnika za vrijeme prosvjetiteljstva te je tako kompleksna redovnička djelatnost u mnogim domenama promotrena i obrađivana iz različitih kutova i aspekata: povijesnog, književnopovijesnog, filozofskog, literarnog, pastoralnog, leksikografskog, mariološkog, urbanističkog, religioznog, prirodoznanstvenog i biografskog. Svojim marom i trudom svi zastupljeni autori u ovome Zborniku stvorili su nove spoznaje i obogatili, a dijelom i izmijenili, postojeće predodžbe o redovništvu iz vremenâ prosvjetiteljstva, tadašnjem društvu, intelektualnim strujanjima, vjerskom senzibilitetu te napose o opusu fra Mate Zoričića. Osim radova o Mati Zoričiću i prosvjetiteljskim pregnućima u hrvatskim redovničkim zajednicama Zbornik donosi i jedan oveći odlomak iz Zoričićeva rukopisa Bogoljubni nauk čime se nastavlja jedna od konstanti niza Tihih pregalaca.

Mate Zoričić; 18. stoljeće; prosvjetiteljstvo; franjevci; redovništvo; tihi pregaoci

nije evidentirano

engleski

Mate Zoričić and the Enlightenment in Monastic Communities in the 18th Century

nije evidentirano

Mate Zoričić; 18th Century; the Enlightenment; Franciscans; Monastic Communities; Silent Enthusiasts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

2012.

978-953-7823-08-5

582

Knjižnica Tihi pregaoci;

objavljeno

Povezanost rada

Teologija, Filologija, Povijest