Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 585484

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća"


Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća", Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2012 (zbornik)


Naslov
Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća"
(Mate Zoričić and the Enlightenment in Monastic Communities in the 18th Century)

Urednik/ci
Knezović, Pavao ; Jerković, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
582

ISBN
978-953-7823-08-5

Ključne riječi
Mate Zoričić; 18. stoljeće; prosvjetiteljstvo; franjevci; redovništvo; tihi pregaoci
(Mate Zoričić; 18th Century; the Enlightenment; Franciscans; Monastic Communities; Silent Enthusiasts)

Sažetak
Zbornik o Mati Zoričiću nastao je kao rezultat znanstvenog skupa „Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća“ (Skradin, 19.-21. svibnja 2011.) na kojemu je analiziran i valoriziran dio bogatog redovničkog stvaralaštva nastalog u 18. stoljeću. Bio je to 12. skup u nizu „Tihi pregaoci“ kojeg su organizirali Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, nastavljajući tradiciju rasvjetljavanja života i djelovanja značajnijih hrvatskih franjevaca koji su nedovoljno poznati u našoj književnoj i znanstvenoj literaturi. U Zborniku se nalaze 24 rada u kojima je iznesen čitav niz novih saznanja kako o Mati Zoričiću, tako i o našem redovništvu općenito u vrijeme rađanja i širenja prosvjetiteljstva. Autori su Zoričićev život i bogat stvaralački opus u Zborniku promatrali i interpretirali s književne, jezične, teološke, filozofske i biografske strane, uklopili ga u onovremene znanstvene tokove te ukazali na recepciju njegovih djela u literaturi. Drugi je dio radova analizirao specifične vidove aktivnosti redovničkih zajednica ili pojedinih redovnika za vrijeme prosvjetiteljstva te je tako kompleksna redovnička djelatnost u mnogim domenama promotrena i obrađivana iz različitih kutova i aspekata: povijesnog, književnopovijesnog, filozofskog, literarnog, pastoralnog, leksikografskog, mariološkog, urbanističkog, religioznog, prirodoznanstvenog i biografskog. Svojim marom i trudom svi zastupljeni autori u ovome Zborniku stvorili su nove spoznaje i obogatili, a dijelom i izmijenili, postojeće predodžbe o redovništvu iz vremenâ prosvjetiteljstva, tadašnjem društvu, intelektualnim strujanjima, vjerskom senzibilitetu te napose o opusu fra Mate Zoričića. Osim radova o Mati Zoričiću i prosvjetiteljskim pregnućima u hrvatskim redovničkim zajednicama Zbornik donosi i jedan oveći odlomak iz Zoričićeva rukopisa Bogoljubni nauk čime se nastavlja jedna od konstanti niza Tihih pregalaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
226-2263053-3067 - Književnojezični latinizam u franjevačkoj baštini (Pavao Knezović, )

Ustanove
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb

Profili:

Avatar Url Pavao Knezović (urednik)

Avatar Url Marinko Šišak (urednik)

Avatar Url Marko Jerković (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća", Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2012 (zbornik)
Knezović, P. & Jerković, M. (ur.) (2012) Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća". Zagreb, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, year = {2012}, pages = {582}, keywords = {Mate Zori\v{c}i\'{c}, 18th Century, the Enlightenment, Franciscans, Monastic Communities, Silent Enthusiasts}, isbn = {978-953-7823-08-5}, title = {Mate Zori\v{c}i\'{c} and the Enlightenment in Monastic Communities in the 18th Century}, keyword = {Mate Zori\v{c}i\'{c}, 18th Century, the Enlightenment, Franciscans, Monastic Communities, Silent Enthusiasts}, publisher = {Hrvatski studiji Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }