Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 585236

Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP


Bajić, Vlado
Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP, 2006., magistarski rad, Visoka škola za sigurnost, Zagreb


CROSBI ID: 585236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP
(Food safety using HACCP methods)

Autori
Bajić, Vlado

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Visoka škola za sigurnost

Mjesto
Zagreb

Datum
08.02

Godina
2006

Stranica
75

Mentor
Matasović, Miroslav

Ključne riječi
hrana ; HACCP ; zdravstvena ispravnost hrane ; dobra higijenska praksa ; kritična kontrolna točka
(food ; HACCP ; food safety ; good hygiene practices ; a critical control point)

Sažetak
Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (KK1) je preventivan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli, te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane. Zdravstveno ispravna hrana kao osnov ugostiteljske djelatnosti podliježe tijekom procesa finalizacije proizvoda visokoj frekvenciji zdravstvenih rizika. Obveza primjene HACCP sustava u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (N.N. br. 117103, 128103, 48/04). Zakon o hrani, te provedbeni propisi koji temeljem njega proizlaze predstavljaju ujedno pravni okvir za osiguranje zdravstvene ispravnosti i kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj. Za uvođenje HACCP sustava u bolničke kuhinje zadovoljeni su osnovni sanitarno tehnički uvjeti, postoji adekvatni režim održavanja higijene, radnici imaju znanje o pojmovima i načinu funkcioniranja samog sustava, a s druge strane HACCP sustav kao način proaktivnog djelovanja u osiguranju zdravstveno ispravne hrane trebao bi doprinijeti većoj sigurnosti bolesnika i povećanju profita bolnice. Ključne riječi: hrana, zdravstvena ispravnost namirnica, dobra higijenska praksa, sigurnost hrane, kritična kontrolna točka, HACCP Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (KK1) je preventivan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli, te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane. Zdravstveno ispravna hrana kao osnov ugostiteljske djelatnosti podliježe tijekom procesa finalizacije proizvoda visokoj frekvenciji zdravstvenih rizika. Obveza primjene HACCP sustava u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (N.N. br. 117103, 128103, 48/04). Zakon o hrani, te provedbeni propisi koji temeljem njega proizlaze predstavljaju ujedno pravni okvir za osiguranje zdravstvene ispravnosti i kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj. Za uvođenje HACCP sustava u bolničke kuhinje zadovoljeni su osnovni sanitarno tehnički uvjeti, postoji adekvatni režim održavanja higijene, radnici imaju znanje o pojmovima i načinu funkcioniranja samog sustava, a s druge strane HACCP sustav kao način proaktivnog djelovanja u osiguranju zdravstveno ispravne hrane trebao bi doprinijeti većoj sigurnosti bolesnika i povećanju profita bolnice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne tehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Opća županijska bolnica Požega

Profili:

Avatar Url Miroslav Matasović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Bajić, Vlado
Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP, 2006., magistarski rad, Visoka škola za sigurnost, Zagreb
Bajić, V. (2006) 'Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP', magistarski rad, Visoka škola za sigurnost, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baji\'{c}, V.}, year = {2006}, pages = {75}, keywords = {hrana, HACCP, zdravstvena ispravnost hrane, dobra higijenska praksa, kriti\v{c}na kontrolna to\v{c}ka}, title = {Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP}, keyword = {hrana, HACCP, zdravstvena ispravnost hrane, dobra higijenska praksa, kriti\v{c}na kontrolna to\v{c}ka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baji\'{c}, V.}, year = {2006}, pages = {75}, keywords = {food, HACCP, food safety, good hygiene practices, a critical control point}, title = {Food safety using HACCP methods}, keyword = {food, HACCP, food safety, good hygiene practices, a critical control point}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font