Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP (CROSBI ID 372610)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Bajić, Vlado
Matasović, Miroslav
hrvatski
Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP
Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (KK1) je preventivan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli, te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane. Zdravstveno ispravna hrana kao osnov ugostiteljske djelatnosti podliježe tijekom procesa finalizacije proizvoda visokoj frekvenciji zdravstvenih rizika. Obveza primjene HACCP sustava u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (N.N. br. 117103, 128103, 48/04). Zakon o hrani, te provedbeni propisi koji temeljem njega proizlaze predstavljaju ujedno pravni okvir za osiguranje zdravstvene ispravnosti i kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj. Za uvođenje HACCP sustava u bolničke kuhinje zadovoljeni su osnovni sanitarno tehnički uvjeti, postoji adekvatni režim održavanja higijene, radnici imaju znanje o pojmovima i načinu funkcioniranja samog sustava, a s druge strane HACCP sustav kao način proaktivnog djelovanja u osiguranju zdravstveno ispravne hrane trebao bi doprinijeti većoj sigurnosti bolesnika i povećanju profita bolnice. Ključne riječi: hrana, zdravstvena ispravnost namirnica, dobra higijenska praksa, sigurnost hrane, kritična kontrolna točka, HACCP Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (KK1) je preventivan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli, te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane. Zdravstveno ispravna hrana kao osnov ugostiteljske djelatnosti podliježe tijekom procesa finalizacije proizvoda visokoj frekvenciji zdravstvenih rizika. Obveza primjene HACCP sustava u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (N.N. br. 117103, 128103, 48/04). Zakon o hrani, te provedbeni propisi koji temeljem njega proizlaze predstavljaju ujedno pravni okvir za osiguranje zdravstvene ispravnosti i kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj. Za uvođenje HACCP sustava u bolničke kuhinje zadovoljeni su osnovni sanitarno tehnički uvjeti, postoji adekvatni režim održavanja higijene, radnici imaju znanje o pojmovima i načinu funkcioniranja samog sustava, a s druge strane HACCP sustav kao način proaktivnog djelovanja u osiguranju zdravstveno ispravne hrane trebao bi doprinijeti većoj sigurnosti bolesnika i povećanju profita bolnice.
hrana ; HACCP ; zdravstvena ispravnost hrane ; dobra higijenska praksa ; kritična kontrolna točka
nije evidentirano
engleski
Food safety using HACCP methods
nije evidentirano
food ; HACCP ; food safety ; good hygiene practices ; a critical control point
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
08.02.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište studija sigurnosti
Zagreb