Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP (CROSBI ID 587694)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Humski, Andrea Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP // Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Osijek, Hrvatska, 09.12.2011-09.12.2011

Podaci o odgovornosti

Humski, Andrea

hrvatski

Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP

Listeria monocytogenes je posvudašnji, vrlo prilagodljiv mikroorganizam koji može uzrokovati infekciju zvanu listerioza. Nedavne epidemije, visoka stopa smrtnosti i činjenica da L. monocytogenes može kontaminirati različite vrste hrane, gdje ima sposobnost razmnažanja pri temperaturama od 2 do 4 °C, ukazuju na potrebu stalnog nadzora. Dokazano je kako je s obzirom na pojavnost bakterije L. monocytogenes od posebnog značaja gotova hrana relativno dugog roka trajanja. Gotova hrana može biti kontaminirana tijekom proizvodnog procesa podtipovima L. monocytogenes koji opstaju u proizvodnim pogonima, zbog čega je neophodno i obvezno provoditi uzimanje uzoraka s radnih površina i opreme, određivati sukladnost proizvoda s propisanim kriterijima te provoditi istraživanja kako bi se odredila sukladnost s kriterijima do isteka roka trajanja proizvoda. Uzimanje uzoraka u svrhu određivanja prisutnosti L. monocytogenes treba provoditi redovito prema planu koji mora biti sastavnim dijelom sustava samokontrole temeljnog na načelima dobre higijenske prakse i HACCP sustava. Pored navedenog, učestalost uzimanja uzoraka treba odrediti temeljem analize rizika te biti u skladu s prirodom i opsegom poslovanja s hranom, pri čemu je potrebno uzeti u obzir i druge aspekte kao što su karakteristike sirovina, proizvodni proces, gotovi proizvod.

Listeria monocytogenes; HACCP; proizvodi od mesa

nije evidentirano

engleski

Microbiological criteria for Listeria monocytogenes in meat products in the relation to hygienic requirements and HACCP

nije evidentirano

Listeria monocytogenes; HACCP; meat products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

predavanje

09.12.2011-09.12.2011

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina