Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 584834

Specifičnost hranidbe endurance konja


Baban, Mirjana; Gregić, Maja; Budimir, Kristina; Domaćinović, Matija; Prvanović Babić, Nikica; Mijić, Pero; Bobić, Tina
Specifičnost hranidbe endurance konja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (2013), 2; 95-101 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Specifičnost hranidbe endurance konja
(Specific Nutritional Needs of the Endurance Horse)

Autori
Baban, Mirjana ; Gregić, Maja ; Budimir, Kristina ; Domaćinović, Matija ; Prvanović Babić, Nikica ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 55 (2013), 2; 95-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Endurance; hranidba; hranjive tvari; izbalansirani obroci
(Endurance; nutrition; nutritive compounds; balanced meals)

Sažetak
Endurance je jedan od najzahtjevnijih konjičkih natjecanja izdržljivosti i može trajati od jedan do tri ili više dana. Arapski konji su se pokazali najbolji za ovaj tip natjecanja, ali i one pasmine konja koje su nastale križanjem s arapskom pasminom. Konji koji sudjeluju u natjecanju moraju biti pripremani na način da izdrže napor koji je izazov ovih zahtjevnih natjecanja. Kako bi se to postiglo, podvrgavaju se drugačijem načinu treninga i programu hranidbe. Obroci moraju biti dobro izbalansirani te moraju odgovarati zahtjevima konja u pogledu energije i hranjivih tvari. Voda i elektroliti, s naglaskom na natrij, kalij i magnezij, su od velike važnosti za pravilno funkcioniranje organizma, posebno za održavanje normalne aktivnosti mišićnog i živčanog sustava. Kako tijekom natjecanja organizam konja pojačano troši elektrolite, važno ih je obrokom podmirivati. Da bi se izbjegli mogući metabolički problemi, nužno ih je nadomjestiti. Najviše zastupljena energetska krmiva u obrocima su zob, kukuruz i ječam. U novije vrijeme koriste se izvori energije kao što su biljno ulje i mast. Glikogen je od posebne važnosti, jer predstavlja rezervni tjelesni oblik energije. Zbog specifičnosti endurance konjičkog sporta, konjima je uz to potreban dugotrajan izvor energije za završetak natjecanja. Metabolička aktivnost organizma sportskog konja usmjerena je ka procesu oksidacije organskih hranjivih tvari, kojim se oslobađa potrebna energija. Istodobno se oslobađaju slobodni radikali, koji imaju negativan utjecaj izazivajući pojave antioksidacijskog stresa. Zbog ovoga je hrana konja obogaćena dodacima (vitamini E i C), koji imaju pozitivan učinak na sprječavanje antioksidacijskog stresa. Obroci se u manjim količinama daju prije, tijekom i po završetku natjecanja. Dobro izbalansirani obroci važni su zbog održavanja zdravlja, izdržljivosti i kondicije konja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek