Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Komparativno ispitivanje rezultata liječenja maleolarnih prijeloma na kirurškom odjelu bolnice u Slavonskoj Požegi (1983.-1985.) (CROSBI ID 372532)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Rukavina, Antun Komparativno ispitivanje rezultata liječenja maleolarnih prijeloma na kirurškom odjelu bolnice u Slavonskoj Požegi (1983.-1985.) / Škarpa, Antun (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 1988

Podaci o odgovornosti

Rukavina, Antun

Škarpa, Antun

hrvatski

Komparativno ispitivanje rezultata liječenja maleolarnih prijeloma na kirurškom odjelu bolnice u Slavonskoj Požegi (1983.-1985.)

U radu se komparativno analiziraju načini konzeravativnog i operativnog liječenja maleolarnih prijeloma u 71-og bolesnika dvije do tri i pol godine nakon povrede. Uspjeh liječenja ocijenjen je iz anketnog lista i Kristensen-ovom modificiranom tabelom predloženom na VII. kongresu JUOT u Sarajevu 1978.g. Rendgenološko- morfometrijskom metodom je izmjereno skraćenje lisne kosti i proširenje tibiofibularne vilice. Potvrđeno je da skraćenje lisne kosti (više od 1mm) i proširenje tibiofibularne vilice (preko 2mm) mijenja biomehaničke odnose u gornjem nožnom zglobu i uzrokuje artrozu (p << 0, 001). Artrotske promjene su utvrđene u 45, 5% operativno i u 71, 1% konzervativno liječenih bolesnika što je statistički signifikantno (p <0, 05). Na osnovu ovih istraživanja autor smatra da operativnom liječenju maleolarnih prijeloma treba dati prednost pred konzervativnim.

maleolarni prijelomi

nije evidentirano

engleski

Comparative test results of treatment of malleolar fractures at the surgical department of a hospital in Slavonska Pozega (1983.-1985.)

nije evidentirano

malleolar fractures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

02.02.1988.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti