Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka (CROSBI ID 90496)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jukić, Željko ; Androšević, Martin Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 42 (2000), 5; 235-244-x

Podaci o odgovornosti

Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jukić, Željko ; Androšević, Martin

hrvatski

Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka

Rad obuhvaća istraživanja utjecaja “cooking” postupka na brzinu otpuštanja vode iz zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka. Pri unaprijed zadanim parametrima temperature i brzine zraka, kao i vlažnosti zrna dobiveno je da se kultivar Marija i nakon “cooking” postupka duže sušio od kultivara Žitarka (Marija w = 23, 833e-0, 0132t, Žitarka w = 25, 169e-0, 018t). Istovremeno zbog usporedbe su sušeni kultivari neposredno nakon ubiranja i dobiveno je da se također Marija suši duže od Žitarke (Marija w = 16, 981e-0, 0226t, Žitarka w = 16, 686e-0, 0226t). Proizlazi da zrno pšenice tretirano “cooking” postupkom sporije otpušta vlagu u procesu sušenja, od zrna koje je sušeno klasičnom metodom. Uzrok tome može se povezati sa narušavanjem kapilarne strukture zrna zbog povišenih temperatua i tlaka kojima se zrno izlaže.

sušenje; zrno pšenice; kultivar; cooking

nije evidentirano

engleski

Convection drying of Wheat grains - cultivars Marija and Žitarka

nije evidentirano

drying; wheat grains; cultivar; cooking

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42 (5)

2000.

235-244-x

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

nije evidentirano