Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka (CROSBI ID 90496)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jukić, Željko ; Androšević, Martin
hrvatski
Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka
Rad obuhvaća istraživanja utjecaja cooking postupka na brzinu otpuštanja vode iz zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka. Pri unaprijed zadanim parametrima temperature i brzine zraka, kao i vlažnosti zrna dobiveno je da se kultivar Marija i nakon cooking postupka duže sušio od kultivara Žitarka (Marija w = 23, 833e-0, 0132t, Žitarka w = 25, 169e-0, 018t). Istovremeno zbog usporedbe su sušeni kultivari neposredno nakon ubiranja i dobiveno je da se također Marija suši duže od Žitarke (Marija w = 16, 981e-0, 0226t, Žitarka w = 16, 686e-0, 0226t). Proizlazi da zrno pšenice tretirano cooking postupkom sporije otpušta vlagu u procesu sušenja, od zrna koje je sušeno klasičnom metodom. Uzrok tome može se povezati sa narušavanjem kapilarne strukture zrna zbog povišenih temperatua i tlaka kojima se zrno izlaže.
sušenje; zrno pšenice; kultivar; cooking
nije evidentirano
engleski
Convection drying of Wheat grains - cultivars Marija and Žitarka
nije evidentirano
drying; wheat grains; cultivar; cooking
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42 (5)
2000.
235-244-x
objavljeno
0023-4850