Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj razrjeđenja motornih ulja gorivom na njihovu viskoznost, plamište i gorište (CROSBI ID 770857)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Krpan, Hrvoje ; Matanović, Ivica ; (Ljubas, Davor - mentor) Utjecaj razrjeđenja motornih ulja gorivom na njihovu viskoznost, plamište i gorište // neobjavljen. 2008.

Podaci o odgovornosti

Krpan, Hrvoje ; Matanović, Ivica ; (Ljubas, Davor - mentor)

hrvatski

Utjecaj razrjeđenja motornih ulja gorivom na njihovu viskoznost, plamište i gorište

U svijetu automobila na tržištu se nalazi puno proizvođača motornih ulja te je njihova ponuda proizvoda raznovrsna. Posljedica takve situacije je česta nedoumica kupaca prilikom odabira motornog ulja za svoj automobil. U sklopu ovog rada laboratoriju su napravljeni pokusi u kojima je i mineralno i sintetičko ulje razrjeđeno sa dvije vrste goriva, motornim benzinom - eurosuperom 95 i dizelskim gorivom – eurodizelom. Time se simulirao slučaj koji se može dogoditi u stvarnom motoru – prolazak neizgorenog goriva u karter motora i miješanje i otapanje u motornom ulju. Izmjerena je dinamička viskoznost za točno određen postotak razrjeđenja ulja gorivom, a to su bili 1, 3, 5 i 10% masenog udjela goriva. Također, izmjerene su gustoće uzoraka, što nam je omogućilo da izračunamo kinetmatičku viskoznost ulja koja nam je potrebna za računanje indeksa viskoznosti. Još su izmjerene i temperature plamišta i gorišta svakog ispitanog uzorka. Dobiveni rezultati daju osnovu za donošenje zaključaka o otpornosti pojedinih vrsta ulja na razrjeđenje gorivom.

motorno ulje; gorivo; viskoznost; plamište; gorište

nije evidentirano

engleski

Effect of motor oils dilution by fuel on their viscosity, flash point and flame point

nije evidentirano

engine oil; fuel; viscosity; flash point; flame point

nije evidentirano

Podaci o izdanju

neobjavljen

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo