Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tvorba riječi u hrvatskome jeziku (CROSBI ID 770845)

Druge vrste radova | ostalo

Horvat, Marijana ; Ramadanović, Ermina Tvorba riječi u hrvatskome jeziku // Županijski aktiv profesora hrvatskoga jezika. 2012.

Podaci o odgovornosti

Horvat, Marijana ; Ramadanović, Ermina

hrvatski

Tvorba riječi u hrvatskome jeziku

U predavanju je bilo riječ općenito o tvorbi riječi (definicija, teorijski pristupi, nazivlje i pojmovlje) i njezinu razgraničenju od ostalih jezikoslovnih disciplina. Ponudio se pregled tvorbenih postupaka i načina prema različitim priručnicima ili autorima, a dao se i pregled tvorbenih načina prema tvorbenim postupcima. Pokazalo se da se broj tvorbenih postupaka i načina razlikuje od priručnika do priručnika te da se najčešće nedosljednosti i razlike pojavljuju ili zbog nerazlučivanja različitih tvorbenih razina ili zbog neusklađenosti naziva za različite razine, razdiobe i grananja u tvorbi riječi. Odredili su se i razgraničili sljedeći tvorbeni načini: slaganje od srastanja, prefiksacija od prefiksoidacije s osvrtom na sufiksoidaciju, a autorice su govorile i o polusloženicama.

tvorba riječi; složenice; sraslice

nije evidentirano

engleski

Word-formation in Croatian language

nije evidentirano

word-formation; compounds; blends

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Županijski aktiv profesora hrvatskoga jezika

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filologija