Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlikovanje pripadnika roda Canis iz Hrvatske na temelju Y kromosoma (CROSBI ID 770842)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Habazin, Marina ; Konstantinović, Nika ; mentori ; Gomerčić, Tomislav ; Sindičić, Magda Razlikovanje pripadnika roda Canis iz Hrvatske na temelju Y kromosoma // Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2012.

Podaci o odgovornosti

Habazin, Marina ; Konstantinović, Nika ; mentori ; Gomerčić, Tomislav ; Sindičić, Magda

hrvatski

Razlikovanje pripadnika roda Canis iz Hrvatske na temelju Y kromosoma

Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost razlikovanja pripadnika roda Canis prisutnih u Hrvatskoj (vuk Canis lupus, pas Canis lupus familiaris i čagalj Canis aureus) na temelju polimorfnih mjesta na Y kromosomu. Mogućnost identifikacije vrsta na temelju DNK značajna je zbog provedbe istaživanja, zaštite ugroženih vrsta, forenzičkih slučajeva, upravljanja populacijama, te nadoknade šteta koju počine zakonom zaštićene vrste. Pripadnici roda Canis morfološki su slični, dok je razlikovanje na temelju DNK moguće analizom mikrosatelita i mitohondrijske DNA. Budući se mtDNA naslijeđuje po majčinskoj liniji, cilj je uhodati metodu za utvrđivanje vrsne pripadnosti po očevoj liniji. Istraživanje je provedeno na fragmentu Y kromosoma dužine 672 pb na deset uzoraka vuka, sedam uzoraka psa i sedam uzoraka čaglja. Na istraživanom slijedu Y kromosoma kod vuka i psa iz Republike Hrvatske nisu nađena polimorfna mjesta, dok su kod čaglja pronađena dva polimorfna mjesta, lokus 143 na kojem vuk i pas imaju adenin, a čagalj gvanin, te lokus 196 na kojem vuk i pas imaju adenin, a čagalj timin. Temeljem toga zaključujemo da se vuk i pas iz Hrvatske ne mogu razlikovati na temelju istraživanog sljeda Y kromosoma, no možemo razlikovati čaglja od vuka i psa.

Y kromosom; Canis lupus; Canis aureus; Canis lupus familiaris

nije evidentirano

engleski

Differentiation of Croatian representatives of genus Canis based on Y chromosome

nije evidentirano

Y chromosome; Canis lupus; Canis aureus; Canis lupus familiaris

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Biologija