Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza srodnosti dinarske populacije euroazijskog risa (Lynx lynx) pomoću mikrosatelitskih markera (CROSBI ID 770841)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Đurčević, Martina ; Gembarovski, Nina (mentori ; Sindičić, Magda ; Gomerčić, Tomislav) Analiza srodnosti dinarske populacije euroazijskog risa (Lynx lynx) pomoću mikrosatelitskih markera // Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2012.

Podaci o odgovornosti

Đurčević, Martina ; Gembarovski, Nina (mentori ; Sindičić, Magda ; Gomerčić, Tomislav)

hrvatski

Analiza srodnosti dinarske populacije euroazijskog risa (Lynx lynx) pomoću mikrosatelitskih markera

Dinarska populacija euroazijskog risa (Lynx lynx) razvila se reintrodukcijom šest jedinki koje su 1973. godine naseljene iz slovačkih Karpata u Sloveniju, odakle se populacija proširila u Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Danas se smatra da je u Hrvatskoj prisutno najviše 40 do 60 jedinki, te da su uzroci ugroženosti populacije krivolov, nedostatak plijena i niska genska raznolikost uzrokovana parenjem u srodstvu. Istraživanja su dokazala nisku raznolikost alela mikrosatelitnih lokusa kod Dinarske populacije, te je cilj ovog rada bio utvrditi koji od dostupnih kompjuterskih programa je najprikladniji za analizu srodnosti kod Dinarske populacije risa. Analiza roditeljstva je metoda kojom se određuje roditelj pojedinca ili skupine pojedinaca koristeći genetske informacije kombinirane s različitim statističkim metodama. U istraživanju smo koristile genotipove 19 mikrosatelitskih lokusa 91 jedinke risova iz Dinarske populacije, te smo upotrebom tri računalna programa analizirale potencijalne roditelje za 29 životinja čiji uzorci su prikupljeni u razdoblju od 2000. do 2010. godine. Utvrdile smo da su programi GIMLET i CERVUS zbog niske raznolikosti alela neprikladni za upotrebu kod Dinarske populacije, dok su programom COLONY dobiveni rezultati s najvećom pouzdanošću, te smo na temelju tih rezultata uspjele izraditi precizno i pouzdano obiteljsko stablo dinarske populacije risova.

euroazijski ris; Lynx lynx; mikrosateliti; srodnost; genska raznolikost

nije evidentirano

engleski

Kinship analysis of Eurasian lynx (Lynx lynx) Dinaric population using microsatellite markers

nije evidentirano

Eurasian lynx; Lynx lynx; microsatellites; kinship; genetic diversity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Biologija