Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583844

Uzroci Fe kloroze vinove loze


Jug, Irena; Đurđević, Boris; Vukadinović, Vesna; Jug, Danijel; Stipešević, Bojan; Kanižai Šarić, Gabriella
Uzroci Fe kloroze vinove loze // Agriculture in Nature and Environment Protection / prof.dr.sc. Bojan Stipešević, Roberta Sorić, dipl.ing (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2012. str. 54-64 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Uzroci Fe kloroze vinove loze
(Causes of Fe chlorosis in grape vine)

Autori
Jug, Irena ; Đurđević, Boris ; Vukadinović, Vesna ; Jug, Danijel ; Stipešević, Bojan ; Kanižai Šarić, Gabriella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Agriculture in Nature and Environment Protection / Prof.dr.sc. Bojan Stipešević, Roberta Sorić, dipl.ing - Vukovar : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2012, 54-64

ISBN
978-953-7858-01-8

Skup
5th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 4.- 6. 6. 2012

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Fe kloroza; vinova loza; klorofil metar
(Fe chlorosis; grape vine; chlorophyll meter)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi distribuciju Fe kloroze vinove loze na baranjskom i erdutskom vinogorju, te analizom tla i biljne tvari utvrditi moguće uzroke pojave željezne kloroze. Terensko mjerenje intenziteta kloroze obavljeno je nedestruktivnom metodom pomoću klorofil metra na ukupno 60 lokacija. Na mjesti ma gdje su izvršena mjerenja klorofi l metrom utvrđena je nadmorska visina (Alt) kao i geografske koordinate (Lon i Lat). Vizualno je procjenjena klorotičnost vinove loze (od 0 do 5). Iz dobivenih podataka izračunata je relativna koroza (%) koja je pozitivno korelirala s nadmorskom visinom i negativno sa SPAD vrijednostima. Kod 85% ispitivanih uzoraka tla (51 uzorak od 60 analiziranih) izmjeren je pH>8, 01 a 62% uzoraka imalo je od 5-25% karbonata. Koncentracija željeza u listu vinove loze, kao i u peteljci kretala se od 96 do 302 μg/g ST, odnosno od 65 do 216 μg/g ST, što nije upućivalo na deficit željeza iako su očitanja klorofil metrom potvrdila pojavu kloroze. Fe kloroza se pojavila na vinovoj lozi na lokacijama s visokim pH, visokim sadržajem karbonata i na većim nadmorskim visinama. Iako je koncentracija željeza u lišću i peteljci bila relativno visoka, sinteza kloroplastnih pigmenata je bila inhibirana što je dovelo do međužilne kloroze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790462-2199 - Postrni usjevi u ekološkom ratarenju (Bojan Stipešević, )
079-0790462-2770 - Model procjene pogodnosti zemljišta za trajne nasade (Vladimir Vukadinović, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek