Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583808

Zlatno doba opatije „Marija Zvijezde“ – uprava i djelovanje opata Dominika Assfalga (1894.—1920.)


Matijević, Margareta
Zlatno doba opatije „Marija Zvijezde“ – uprava i djelovanje opata Dominika Assfalga (1894.—1920.) // Trapisti u Banjoj Luci - Europa u Bosni i Hercegovini - Zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Banjoj Luci 18.-20. lipnja 2009. / Matijević, Margareta (ur.).
Zagreb: Hrvatski institut za povijest, 2018. str. 105-151


Naslov
Zlatno doba opatije „Marija Zvijezde“ – uprava i djelovanje opata Dominika Assfalga (1894.—1920.)
(The Golden Era of the Abbey "Marija Zvijezda" – the administration and activities of the abbot Dominik Assfalg (1894—1920))

Autori
Matijević, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Trapisti u Banjoj Luci - Europa u Bosni i Hercegovini - Zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Banjoj Luci 18.-20. lipnja 2009.

Urednik/ci
Matijević, Margareta

Izdavač
Hrvatski institut za povijest

Grad
Zagreb

Godina
2018

Raspon stranica
105-151

ISBN
978-953-7840-07-5

Ključne riječi
Dominik Assfalg ; Marija Zvijezda ; trapisti ; industrijalizacija ; sirotište ; Nova Pomeranija
(Dominik Assfalg ; "Marija Zvijezda" ; Trappists ; industrialization ; orphanges ; New Pomerania)

Sažetak
Opat Dominik Assfalg, drugi opat samostana „Marije Zvijezde“ upravljao je samostanskim dobrom 26 godina. U njegovo doba samostan je postigao puno na gospodarskom, crkvenom i kulturnom polju, podigao je niz novih tvornica, zavoda i pogona. Posebno je vodio brigu o mladima, otvaranjem Doma naučnika uvelike je pridonio popularnosti školovanja, zanatskog usavršavanja i značaju trapista. Za posebne zasluge u socijalnom pogledu car Franjo Josip I. mu je dodijelio dva carska odličja. Desetljećima, trapisti su svakodnevno hranili stotine gladnih, bolesnih, nezaposlenih ljudi svih vjera te školovali brojnu djecu u gotovo analfabetskom okružju. Opat je nastojao okrupniti posjede, riješiti imovinsko-pravne sporove, zasadio je nove šumske komplekse, uveo elektrifikaciju grada i poduzeo brojne druge projekte. Bio je materijalno potpun neovisan, a njegova mnogobrojna zajednica samostalna jer su trapisti sve potrebno sami sebi izrađivali. U njegova doba zabilježen je najveći broj trapista čime je „Marija Zvijezda“ postala najveća trapistička opatija na svijetu. Dominantno u samostanu su prevladavali njemački trapisti, ali bilo je ponešto i pripadnika drugih nacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Margareta Matijević, (250516)