Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije (CROSBI ID 184680)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Pleadin, Jelka ; Božanić, Rajka Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije // Veterinarska stanica, 43 (2012), 201-206

Podaci o odgovornosti

Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Pleadin, Jelka ; Božanić, Rajka

hrvatski

Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije

Cilj je ovog istraživanja bio usporediti osnovni kemijski sastav domaćih svježih i polutvrdih sireva s područja Zagrebačke i Varaždinske županije. Osnovni je kemijski sastav analiziranih svježih i polutvrdih sireva bio karakterističan za pojedinu kategoriju sireva. Udio vode iznosio je 80, 8% u uzorcima svježih, odnosno 59, 2% u uzorcima polutvrdih sireva. Obzirom na suhu tvar u svježim sirevima udio proteina iznosio je 55, 30±10, 29%, masti 20, 99±9, 61%, pepela 5, 11±0, 92% te laktoze 18, 35±7, 19%. U polutvrdim je sirevima udio proteina iznosio 46, 21±1, 02%, masti 49, 47±1, 82%, pepela 5, 11±0, 92% i 0, 1±0, 08% laktoze. Kemijski je sastav svježih sireva značajno varirao po poljoprivrednim gospodarstvima pokazujući neujednačenost kakvoće ove vrste sireva, dok je sastav polutvrdih sireva bio ujednačeniji i nije se značajno razlikovao po gospodarstvima, kao ni među županijama.

svježi domaći sir; polutvrdi domaći sir; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Quality of fresh and semi-hard homemade cheese from Varaždin and Zagreb Counties

nije evidentirano

fresh homemade cheese; semi-hard homemade cheese; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

2012.

201-206

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija