Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hrvatska ustavnost u Europskoj uniji - Apel eurorealista (CROSBI ID 184606)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Smerdel, Branko Hrvatska ustavnost u Europskoj uniji - Apel eurorealista // Studia lexicographica, 8 (2011), 1; 5-16

Podaci o odgovornosti

Smerdel, Branko

hrvatski

Hrvatska ustavnost u Europskoj uniji - Apel eurorealista

Nasuprot mišljenjima kako važnost hrvatskog Ustava opada ulaskom u članstvo, naglašava se kako je unutar složenih državnih zajednica izuzetno važno očuvati ustavni identitet. Europska unija nije nekakva zajednica novog tipa gdje više ne bi vrijedila načela međudržavne i unutarnje politike, niti neki novi tip političkog sustava, bez presedana u povijesti. U pitanju je složena državna zajednica, utemeljena na federalnim načelima, pa ju kao takvu treba razumjeti i proučavati, i spremati se za sudjelovanje u njoj. Izuzetno je važno ne zanemariti hrvatsko povijesno iskustvo i postignuća hrvatske znanosti koja se desetljećima razvijala pod nazivima federalističke i konfederalističke teorije. Takav stav naziva se eurorealizmom, a njegovi pristaše eurorealistima, jer se zalažu za pridruživanje Europskoj uniji, potpuno razumijevajući njene prednosti, koje najbolje izražava izvorna parola "mir i napredak", kao i njezinu pravu prirodu i probleme koje ona generira.

Hrvatska; Ustav; Europska Unija

Rad predstavlja predavanje dano u sklopu međunarodne znanstvene konferencije "Europa i enciklopedija - kultura i kodifikacija" u organizaciji Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", održane u Cavtatu od 19.-22. listopada 2011. godine.

engleski

Croatian Constitutionality in the European Union - A Eurorealist's Appeal

nije evidentirano

Croatia; Constitution; Euroepan Union

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (1)

2011.

5-16

objavljeno

1846-6745

2459-5578

Povezanost rada

Pravo