Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima (CROSBI ID 184598)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Škrtić, Zoran
hrvatski
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima
Primarna je uloga hrane osiguravanje hranjivih tvari dovoljnih za podmirivanje nutritivnih potreba. Međutim, unazad nekoliko godina sve je više znanstvenih dokaza koji potvrđuju pretpostavke da određena hrana ili sastojci hrane imaju pozitivan fiziološki i psihološki utjecaj na zdravlje. Funkcionalna je hrana obogaćena sastojcima koji povoljno utječu na jednu ili više funkcija u organizmu. Konzumacijom funkcionalne hrane potrošač može očekivati zdravstvenu korist. Proizvodnja peradarskih proizvoda kao funkcionalne hrane izuzetno se razvija u stranim zemljama, dok je udio takvih proizvoda na domaćem tržištu prehrambenih proizvoda neznatan. Cilj je ovoga rada prikazati mogućnosti obogaćivanja peradarskih proizvoda, kao što su meso brojlera i pura te kokošja jaja, koji se mogu okarakterizirati kao funkcionalna hrana. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su polinezasićene masne kiseline (αLNA, EPA i DHA) i antioksidansi. Obogaćivanje peradarskih namirnica navedenim sastojcima povoljnim za zdravlje predmet je mnogih istraživanja, ali je značajno u novije vrijeme proučavanje održivosti takvih proizvoda na tržištu.
peradarski proizvodi ; funkcionalna hrana ; selen ; masne kiseline ; karnozin
nije evidentirano
engleski
Enrichment of poultry products with functional ingredients
nije evidentirano
poultry products ; functional food ; selenium ; fatty acids ; carnosine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)