Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 582860

Utjecaj vrulja na rast vrste Pentapora fascialis (Bryozoa) u Velebitskom kanalu


Novosel, Maja; Novosel, Anđelko; Požar-Domac, Antonieta; Pasarić, Miroslava; Olujić, Goran
Utjecaj vrulja na rast vrste Pentapora fascialis (Bryozoa) u Velebitskom kanalu // Prirodoslovna istraživanja riječkog poručja II / Arko-Pijevac, Milvana ; Surina, Boštjan (ur.).
Rijeka: Prirodoslovni muzej Rijeka, 2012. str. 245-251 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj vrulja na rast vrste Pentapora fascialis (Bryozoa) u Velebitskom kanalu
(Impact of submarine freshwater springs (vruljas) on the growth of Pentapora fascialis in the Velebit Channel (Adriatic Sea))

Autori
Novosel, Maja ; Novosel, Anđelko ; Požar-Domac, Antonieta ; Pasarić, Miroslava ; Olujić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prirodoslovna istraživanja riječkog poručja II / Arko-Pijevac, Milvana ; Surina, Boštjan - Rijeka : Prirodoslovni muzej Rijeka, 2012, 245-251

ISBN
978-953-7259-01-3

Skup
Prirodoslovna istraživanja riječkog područja II

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14-17.06.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mahovnjaci; Bryozoa; brzina rasta; vrulje; Jadransko more
(Bryozoan; Bryozoa; growth rate; submarine freshwater springs (vruljas); Adriatic Sea)

Sažetak
Velike kolonije mahovnjaka (Bryozoa) vrste Pentapora fascialis (Pallas, 1766) utvrđene su u Velebitskom kanalu samo uz vrulje, na dubinama između 1 i 35 m. Kemijski sastav vode iz vrulja ukazuje na više koncentracije hranjivih soli i karbonata u odnosu na okolnu morsku vodu. Praćena je temperatura vode tijekom cijele godine u dvije vrulje i u moru. Temperatura vode u vruljama bila je tijekom godine od 9, 76 do 14, 02°C, dok je temperatura mora na dubini od 23 m mnogo više varirala i to od 8, 22 do 23, 52°C. Utvrđeno je da je razdoblje neaktivnosti vrulja bilo vrlo kratko – samo 5, 6 dana u godini. To upućuje na zaključak da je vrsta P. fascialis trajno prilagođena uvjetima nestalnog i nižeg saliniteta. Istraživana je i brzina rasta ove vrste te je utvrđeno da uglavnom raste tijekom hladnijeg dijela godine (od rujna do ožujka), što se poklapa s najjačom aktivnošću vrulja. Prosječna brzina rasta kolonija iznosi 10 cm godišnje, što je do sada najbrži izmjeren rast kolonije nekog mahovnjaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, BiologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb