Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 582705

Uloga lokalne samouprave u zbrinjavanju krutog otpada na slijevnom području rijeke Krke


Lambaša Belak, Živana; Radić, Tanja
Uloga lokalne samouprave u zbrinjavanju krutog otpada na slijevnom području rijeke Krke // Knjiga sažetaka: Simpozij rijeka Krka i Nacionalni park "Krka", prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak / Marguš, Drago (ur.).
Šibenik: Javna ustanova "Nacionalni park Krka", 2005. str. 68-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Uloga lokalne samouprave u zbrinjavanju krutog otpada na slijevnom području rijeke Krke
(The local government role in the management of solid waste in the Krka river basin)

Autori
Lambaša Belak, Živana ; Radić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka: Simpozij rijeka Krka i Nacionalni park "Krka", prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak / Marguš, Drago - Šibenik : Javna ustanova "Nacionalni park Krka", 2005, 68-68

ISBN
953-97632-5-8

Skup
Simpozij Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka", prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 5-8.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Gospodarenje otpadom; slijevno područje rijeke Krke
(Waste management; Krka river basin)

Sažetak
Gospodarenje i pravilno upravljanje otpadom od samih početaka prepoznavanja tog problema bilo je izuzetno osjetljivo. I danas, kada postoje Zakon o otpadu, Pravilnik o uvijetima za postupanje s otpadom i Nacionalni plan zbrinjavanja otpada, problem i dalje ostaje. Cilj rada bio je istražiti načine zbrinjavanja otpada na području Šibensko-kninske županije. Poseban naglasak pri tome je stavljen na zbrinjavanje krutog otpada na slijevnom području rijeke Krke na kojem je zbog geološko-morfoloških karakteristika tla i blizine Nacionalnog parka potrebno vršiti dodatni monitoring, a kruti otpad zbrinjavati adekvatno zakonskim mjerama. Analizirajući stanje na terenu i prateći postojeće podatke uvidjelo se da je upravo uloga lokalne samouprave u reguliranju ovog problema od izuzetne važnosti. To se posebice prikazuje u okviru izrade prikaza odlagališta otpada te odabiru najidealnijih lokacija za gradnju građevina namijenjenih skladištenju, obradi ili odlaganju otpada. Te građevine moraju biti izgrađene prema svim zakonskim propisima i strogo kontrolirane i nadzirane od organa lokalne samouprave. Zaključno se prikazuje potreba odvojenog i kontroliranog prikupljanja otpada na području Šibensko-kninske županije te potreba sanacije postojećih odlagališta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA