BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.) (CROSBI ID 372377)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ištuk, Matea
Politeo, Olivera
Burčul, Franko
hrvatski
BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)
Murve ili dud (Morus) je rod listopadnog drveća ili grmlja srednje veličine, rasprostranjen u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke. Vrste najpoznatije u Europi su bijela murva (Morus alba L.), crvena murva (Morus rubra L.) i crna murva (Morus nigra L.). U ovom radu iz svježe ubranog ploda crvene murve izolirani su vodeni i etanolni ekstrakti s ciljem ispitivanja njihovih antioksidacijskih svojstava te učinka na aktivnost enzima acetilkolinesteraze (AChE), ključnog u patogenezi teške Alzheimerove demencije. Antioksidacijski potencijal izoliranih ekstrakata testirani su dvjema spektrofometrijskim metodama: ● Metodom redukcije 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikala potvrđeno je jače antioksidacijsko djelovanje etanolnog ekstrakta u odnosu na vodeni ekstrakt murve ; ● FRAP metodom (Ferric Reducing Antioxidant Potencial) utvrđeno je jače antioksidacijsko djelovanje etanolnog ekstrakta ; Sadržaj ukupnih fenola u vodenom i etanolnom ekstraktu biljke određen je metodom po Folin-Ciocalteu. Najveći sadržaj ukupnih fenola potvrđen je u etanolnom ekstraktu. Sposobnost inhibicije enzima AChE testirana je metodom po Ellmanu. Maksimalna inhibicija AChE vodenim ekstraktom iznosila je 13, 19% kod koncentracije 1mg/mL, a etanolnim ekstraktom iznosila je 36, 84% inhibicije AChE kod koncentracije 10mg/mL.
Morus rubra L.; ekstrakti; antioksidacijska aktivnost; inhibicija AChE.
nije evidentirano
engleski
BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)
nije evidentirano
Morus rubra L.; ekstrakti; antioksidacijska aktivnost; inhibicija AChE.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
02.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split