Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 581814

Utjecaj vjerojatnosnih izraza na procjenu mogućih stanja slučajeva kod kondicionala različite uvjerljivosti


Valerjev, Pavle; Bajšanski, Igor; Gulan, Tanja
Utjecaj vjerojatnosnih izraza na procjenu mogućih stanja slučajeva kod kondicionala različite uvjerljivosti // XVIII. Dani psihologije u Zadru - Sažeci radova / Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adorić, Vera ; Ombla, Jelena ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić. Anita (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2012. str. 157-157 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj vjerojatnosnih izraza na procjenu mogućih stanja slučajeva kod kondicionala različite uvjerljivosti
(The effect of probabilistic expressions of in conditionals on possible cases likelihood estimations)

Autori
Valerjev, Pavle ; Bajšanski, Igor ; Gulan, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVIII. Dani psihologije u Zadru - Sažeci radova / Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adorić, Vera ; Ombla, Jelena ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić. Anita - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2012, 157-157

ISBN
978-953-7237-34-9

Skup
XVIII. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 24-26.05.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mentalni modeli; kondicionali; rasuđivanje; subjektivna vjerojatnost; fokus vjerojatnosnih izraza
(Mental models; conditionals; reasoning; subjective probability; the focus of probabilistic expressions)

Sažetak
Prema teoriji mentalnih modela premise utječu na karakterističnu konstrukciju odgovarajućih mentalnih reprezentacija nazvanih mentalni modeli. U prijašnjim istraživanjima (Valerjev i Gulan, 2009) je potvrđeno da tip i uvjerljivost kondicionalne rečenice (Ako P, onda Q) utječe na različitu konstrukciju mentalnih modela i samim time dolazi do razlika u izvođenju zaključaka. Različiti vjerojatnosni izrazi u prirodnom jeziku se koriste za izražavanje informacija o učestalosti i subjektivnoj vjerojatnosti. Međutim, osim kvantitativnih obilježja koja se tiču doživljene vjerojatnosti, vjerojatnosni izrazi imaju i dodatno komunikacijsko svojstvo koje se zove usmjerenost verbalnih vjerojatnosnih izraza i koje se odnosi na usmjerenost na ciljni događaj (pozitivni fokus) ili pak, suprotni događaj (negativni fokus). U jednom od predhodnih istraživanja (Bajšanski i Valerjev, 2011) izdvojeno je nekoliko vjerojatnosnih izraza koji imaju vrlo bliska kvantitativna svojst va, ali različite fokuse. Pretpostavka je da ti vjerojatnosni izrazi mogu utjecati na konstrukciju mentalnih modela, na način da naglašavaju njihove različite dijelove. Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati utjecaj 2 vjerojatnosna izraza suprotnih fokusa („postoji mogućnost“ – pozitivan ; i „nije sigurno“ – negativan) na konstrukciju mentalnih modela kod kondicionalnih rečenica različitih stupnjeva uvjerljivosti. Proveden je 3x3x4 faktorski eksperiment u kojem se manipuliralo s 3 razine uvjerljivosti kondicionala (uvjerljiv, neutralan, neuvjerljiv) i s 3 razine fokusa vjerojatnosnog izraza (pozitivan, bez vjerojatnosnog izraza, negativan). Ispitanici (N=68) su za svaki kondicional procjenjivali mogućnost svakog od 4 moguća stanja slučaja (PQ, PneQ, nePQ, nePneQ) prema tablici istinitosti na skali od 0-100%, i to ujedno predstavlja treći faktor u eksperimentu. Uspitanici su ukupno učinili 72 procjene za 18 kondicionala. Uvjerljivost kondicionala čin i „pročišćujući efekt“ tako što povećava procjene mogućnosti trećeg stanja slučaja kondicionala (nePQ) i time doživljeni kondicional više nalikuje na normativni kondicional prema pravilima logike. Vjerojatnosni izrazi smanjuju razlike između 4 stanja slučaja. Pri tome, važan je interakcijski efekt gdje vjerojatnosni izrazi s pozitivnim fokusom potiču više procjene u 1. i 4. stanju slučaja (PQ i nePneQ), a izrazi s negativnim fokusom potiču više procjene u 2. i 3. stanju slučaja (PneQ i nePQ) čime je manifestirana usmjerenost fokusa i kod kondicionalnog rasuđivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Zadru