Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 581559

Kompetencije učitelja primarnog obrazovanja za djelotvornu organizaciju i izvođenje nastave prirode i društva


Letina, Alena
Kompetencije učitelja primarnog obrazovanja za djelotvornu organizaciju i izvođenje nastave prirode i društva // Didaktički izazovi / Didactic Challenges / Peko, Anđelka (ur.).
Slavonski Brod: Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Učiteljski fakultet u Osijeku, 2012. str. 59-60 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kompetencije učitelja primarnog obrazovanja za djelotvornu organizaciju i izvođenje nastave prirode i društva
(Competences of primary school teachers for effective science and society teaching)

Autori
Letina, Alena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Didaktički izazovi / Didactic Challenges / Peko, Anđelka - Slavonski Brod : Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Učiteljski fakultet u Osijeku, 2012, 59-60

ISBN
978-953-6965-29-8

Skup
Didaktički izazovi

Mjesto i datum
Slavonski Brod, Republika Hrvatska, 24.-25.05.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kompetencije učitelja; Metodika prirode i društva; suvremena nastava prirode i društva; učiteljski studij
(Teachers` competences; Didactics of school subject Science and Society; contemporary teaching of Science and Society; teacher education)

Sažetak
Za prilagodbu novim okolnostima u obrazovanju i prihvaćanje novih uloga koje donosi nastava orijentirana na učenika, učitelju je potreban sve veći broj raznovrsnih kompetencija. U nastojanju da budući učitelji budu što kvalitetnije osposobljeni za te uloge, dogodile su se promjene u njihovu obrazovanju. Nastavni ciljevi kolegija na učiteljskim studijima počinju se formulirati u terminima kompetencija koje se odnose na znanja, sposobnosti, vještine i stavove te vrijednosti i navike koje će im omogućiti kvalitetno profesionalno djelovanje i ispravnu primjenu stručno-predmetnih, pedagoških, didaktičkih i metodičkih znanja u nastavnoj praksi. Dokumenti koji definiraju kompetencijski profil učitelja, temelj su definiranja specifičnih kompetencija učitelja, koje se stječu različitim kolegijima na učiteljskom studiju pa tako i kolegijem Metodika prirode i društva. Očekuje se da će izgrađivanje postavljenih kompetencija u okviru tog kolegija značiti i osposobljenost za izvođenje kvalitetne nastave prirode i društva. U ovom radu predstavljeni su rezultati istraživanja kojem je cilj utvrditi razinu kompetencija učitelja pripravnika u području organizacije i izvođenja nastave prirode i društva utemeljene na zahtjevima kurikuluma suvremene nastave te odgovoriti na pitanje koje komepetncije učitelji smatraju nedovoljno razvijenima. Istraživanjem su detektirane kompetencije za organizaciju i izvođenje nastave prirode i društva koje učitelji pripravnici procjenjuju kao one kojima nisu dovoljno ovladali, te nam dobiveni rezultati omogućuju lakše poduzimanje mjera koje će omogućiti njihovo kvalitetnije izgrađivanje tijekom formalnog obrazovanja učitelja. Istraživanje je provedeno anketiranjem 120 učitelja pripravnika u području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Za potrebe istraživanja konstruiran je upitnik za samoprocjenu kompetencija u organizaciji suvremene nastave prirode i društva. Temeljem analize dobivenih rezultata formulirane su preporuke za stjecanje odgovarajućih kompetencija studenata na učiteljskim studijima, a koje se odnose na izvođenje suvremene nastave prirode i društva. Također su formulirane preporuke za stručno usavršavanja učitelja u području onih kompetencija za koje je istraživanje pokazalo da su kod učitelja početnika slabije razvijene. Ovi će rezultati ujedno omogućiti daljnje razmatranje i definiranje ključnih kompetencija učitelja u području Metodike prirode i društva koje studenti stječu tijekom svog formalnog, a koje su im prijeko potrebne za stručnu organizaciju suvremene nastave prirode i društva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Alena Letina, (317842)