Immobilization of baker's yeast cells within microchannel (CROSBI ID 372357)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Purić, Jelena
Zelić, Bruno
Šalić, Anita
engleski
Immobilization of baker's yeast cells within microchannel
Upotreba cijelih stanica pekarskog kvasca kao izvora biokatalizatora (enzima) osobito je interesantna zbog njegove niske cijene i jednostavnog uzgoja. Jedan od enzima koji se nalazi u stanicama pekarskog kvasca je enzim alkohol dehidrogenaza (ADH). Enzim alkohol dehidrogenaza katalizira oksidaciju primarnih alkohola kojom nastaju aldehidi. Upotreba mikroreaktora za provedbu ovakvog procesa posebno je zanimljiva zbog mnogobrnojnih pozitivnih karakteristika ove izvedbe reaktora. Zbog velikog omjera međufazne površine i volumena mikroreaktora, prijenos tvari i topline je učinkovitiji, te se lako postižu homogeni uvjeti što rezultira većom selektivnošću produkta i boljim iskorištenjem. Niži radni trošak i potreba za manjim količinama ishodišnih materijala i katalizatora posebno je bitna kod reakcija biotransformacija u kojima se koriste skupi biokatalizatori. Unatoč svim prednostima, biotransformacije koje se provode u mikroreaktoru uz upotrebu cijelih stanica kao izvora enzima, istraživane su vrlo malo i zbog toga su u zadnje vrijeme sve zastupljenije područje istraživanja. U ovom radu provedena je reakcija oksidacije heksanola u heksanal uz korištenje cijelih stanica pekarskog kvasca (Saccharomyces) kao izvora enzima ADH. Stanice pekarskog kvasca kovalentno su imobilizirane na stjenku staklenog mikroreaktora (d = 50 µm) i teflonskog mikroreaktora (d = 1000 µm). Da bi se omogućila brža difuzija reaktanata i produkta kroz staničnu stijenku, stanice pekarskog kvasca permeabilizirane su detergentom. Dobiveni rezultati uspoređeni su sa rezultatima pokusa provedenog u mikroreaktoru sa primjenom slobodnih, neimobiliziranih stanica.
microchannel ; microreactor ; yeast ; immobilization ; ADH ; hexanal
Ovaj se tekst temelji na radu koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost.
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
23.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb