Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Da li je akademsko varanje postalo prihvatljivo ponašanje? (CROSBI ID 586618)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Kukolja Taradi, Sunčana Da li je akademsko varanje postalo prihvatljivo ponašanje? // Međunarodni znanstveno-stručni skup: Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu (Ljubljana–Zagreb, 19.–21. 4. 2012.) / Akademska solidarnost (ur.). Zagreb: Akademska solidarnost, 2012. str. 23-24

Podaci o odgovornosti

Kukolja Taradi, Sunčana

hrvatski

Da li je akademsko varanje postalo prihvatljivo ponašanje?

Svakodnevno nas mediji bombardiraju slučajevima korupcije, krađe i nepravde. Čini se da su prevare i obmane postale ubikvitarne. Akademska zajednica nije izuzetak: varanje je učestalo na svim obrazovnim razinama i u svim sustavima, u razvijenim i u manje razvijenim zemljama diljem svijeta. Hrvatska akademska zajednica nije izuzeta iz tog svjetskog trenda. Nepoštenje je u svim segmentima hrvatskog društva doseglo alarmantne proporcije stvarajući sveopću atmosferu cinizma i erozije povjerenja. Čak i predsjednik Josipović tvrdi da je u Hrvatskoj "korupcija postala način života". U takvom okruženju, dugotrajno impregniranom korupcijom, prevarom i lažima nerealno je očekivati da će plemenita medicinska profesija ostati utvrda moralnosti i poštenja. Nažalost, građani Hrvatske percipiraju zdravstvo kao jednu od najkorumpiraniji djelatnosti javnog sektora. U tom kontekstu ne bi nas trebali previše iznenaditi rezultati istraživanja među studentima svih hrvatskih medicinskih fakulteta o njihovim osobnim iskustvima s varanjem i percepcijama akademskog nepoštenja tijekom njihovog srednjoškolskog obrazovanja te kasnije tijekom studija na medicinskim fakultetima. Iako rezultati možda nisu iznenađujući, ipak djeluju zaprepašćujuće. Naime, velika većina (>98%) anketiranih studenata medicine (n=1160) priznaje da su tijekom dosadašnjeg obrazovanja sudjelovali u nekom obliku akademskog varanja, a čak 78% priznaje učestalo varanje. Pri tome, većina (82%) smatra da se varalice ne srame svog nepoštenog ponašanja, već se time hvale. Znači li to da je akademsko varanje postalo prihvatljivo ponašanje? U velikoj smo nevolji ako ti mladi ljudi, pripadnici sljedeće generacije liječnika (ili nuklearnih fizičara, graditelja mostova, kontrolora letenja, učitelja... roditelja), zadrže stečene navike nepoštenog ponašanja, pa i u budućoj profesionalnoj liječničkoj praksi nastave varati svoje bolesnike, kolege, studente i znanstvenu zajednicu.

akademsko varanje;

nije evidentirano

engleski

Is academic dishonesty an acceptable behaviour?

nije evidentirano

academic dishonesty

nije evidentirano

Podaci o prilogu

23-24.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Međunarodni znanstveno-stručni skup: Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu (Ljubljana–Zagreb, 19.–21. 4. 2012.)

Akademska solidarnost

Zagreb: Akademska solidarnost

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveno-stručni skup: Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu (Ljubljana–Zagreb, 19.–21. 4. 2012.)

predavanje

01.01.2012-01.01.2012

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti