Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 580932

Utjecaj gangliozida na izražaj membranskih proteina u mozgu miša


Mlinac, Kristina
Utjecaj gangliozida na izražaj membranskih proteina u mozgu miša 2012., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj gangliozida na izražaj membranskih proteina u mozgu miša
(Ganglioside effects on expression of membrane proteins in mouse brain)

Autori
Mlinac, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.05

Godina
2012

Stranica
123+XXII

Mentor
Kalanj Bognar, Svjetlana

Ključne riječi
B4galnt1 null; membranski proteini; moždani gangliozidi; neuroplastin; St8sia1 null
(Brain gangliosides; B4galnt1 null; membrane proteins; neuroplastin; St8sia1 null)

Sažetak
Gangliozidi su membranski glikosfingolipidi s najvećom strukturnom raznolikošću u moždanom tkivu sisavaca. U cilju utvrđivanja utjecaja gangliozida na izražaj membranskih proteina u mozgu miša, provedena je analiza na razini transkriptoma i proteoma u moždanom tkivu dva mišja modela s deficijentnom sintezom gangliozida, St8sia1 null i B4galnt1 null. Na temelju rezultata bioinformatičke analize genskog izražaja na mikromrežama u mišjem modelu St8sia1 null odabrana su dva gena čiji su produkti transmembranski proteini: neuroplastin i podjedinica β3 Na+/K+-ATP-aze. Primjenom metoda qRT-PCR, Western blot i imunohistokemije, nađen je veći genski izražaj neuroplastina u hipokampusu, povećani udio proteinskog izooblika neuroplastina-55 u hipokampalnom tkivu, te različita distribucija imunoreaktivnosti neuroplastina posebice u sloju CA1 hipokampalnih piramidnih stanica u mišjem modelu B4galnt1 null u usporedbi s miševima divljeg tipa. Zaključak istraživanja jest da su promjene udjela specifičnih gangliozidnih frakcija povezane s proteinskim izražajem i lokalizacijom neuroplastina u mozgu miša, te da specifičan gangliozidni sastav membrane utječe na fino ugađanje niza regulacijskih procesa u stanici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1081870-1877 - Uloga membranskih lipida u moždanom razvitku, starenju i neurodegeneraciji (Svjetlana Kalanj-Bognar, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Kristina Mlinac Jerković, (301831)