Karakterizacija raspršivanjem osušenih ekstrakata rogača (Ceratonia siliqua L.) (CROSBI ID 372306)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smrekar, Mateja
Jug, Mario
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Karakterizacija raspršivanjem osušenih ekstrakata rogača (Ceratonia siliqua L.)
Posljednjih desetljeća antioksidansi sve više dobivaju na važnosti zbog otkrića njihovog profilaktičkog djelovanja u prevenciji i terapiji mnogih bolesti. Oksidativni stres koji uzrokuje oštećenje membrane, oksidaciju lipoproteina i oštećenje DNA dovodi do povećanja potrebe za antioksidansima koji će vratiti organizam u stanje homeostaze. Iskustveno se zna da neke biljke imaju poželjne učinke na ljudsko zdravlje te se danas izoliraju, pročišćavaju i analiziraju njihove aktivne komponente. Rogač (Ceratonia siliqua, Fabaceae), tradicionalna je biljka Mediterana te ima vrlo dobru nutritivnu vrijednost. Bogat je biljnim spojevima, polifenolima koji posjeduju antioksidativnu aktivnost. Polifenoli su vrlo raznolika i brojna skupina spojeva, sekundarni metaboliti biljaka koji doprinose organoleptičkim svojstvima, primjerice boji, a služe i u obrani organizma od patogena. Kemijska struktura posjeduje više aromatskih jezgri te jednu ili više hidroksilnih skupina. Zbog snažnog antioksidativnog učinka često su predmet istraživanja. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj pomoćnih tvari (β- i γ-ciklodekstrina) i pripreme uzorka (uklanjanje šećernih komponenti) na udio polifenola i antioksidativnu aktivnost suhog ekstrakta rogača dobivenog postupkom sušenja raspršivanjem. Udio polifenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativna aktivnost TEAC testom, DPPH i FRAP metodama. Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt rogača kojem su uklonjene šećerne komponente sadrži veći udio polifenola i posjeduje bolju antioksidativnu aktivnost od onog koji sadrži šećerne komponente. Promatrane su i razlike između uzoraka ekstrahiranih različitim pomoćnim tvarima. Uzorak sa šećerom ekstrahiran pomoću γ-ciklodekstrina ima veći udio ukupnih fenola od uzorka ekstrahiranog pomoću β-ciklodekstrina, međutim rezultati ispitivanja antioksidativne aktivnosti ne pokazuju statistički značajne razlike. Razlike su uočene samo kod TEAC testa gdje uzorak bez šećera ekstrahiran pomoću β-ciklodekstrina pokazuje veću sposobnost hvatanja slobodnih radikala. Ukoncentriravanje polifenola odgovornih za antioksidativnu aktivnost pokazuje da predobrada uzorka uklanjanjem šećernih komponenti daje suhi ekstrakt s boljom antioksidativnom aktivnošću što može pridonijeti budućim istraživanjima.
rogač; antioksidans; polifenoli; sušenje raspršivanjem; ciklodekstrini
nije evidentirano
engleski
Characterization of the spray-dried carob extract (Ceratonia siliqua L.)
nije evidentirano
carob; antioxidant; polyphenols; spray-drying; cyclodextrins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
21.05.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb