Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 580789

Vigor sjemena soje pod utjecajem abiotskog stresa


Špoljarević, Marija; Štolfa, Ivna; Vuković, Rosemary; Agić, Dejan; Lisjak, Miroslav; Andrić, Luka; Teklić, Tihana
Vigor sjemena soje pod utjecajem abiotskog stresa // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma. / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 77-78 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Vigor sjemena soje pod utjecajem abiotskog stresa
(Vigor of soybean seed under the influence of abiotic stress)

Autori
Špoljarević, Marija ; Štolfa, Ivna ; Vuković, Rosemary ; Agić, Dejan ; Lisjak, Miroslav ; Andrić, Luka ; Teklić, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma. / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 77-78

ISBN
978-953-7878-01-6

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Abiotski stres; klijanje; kultivar; soja; vigor sjemena
(Abiotic stress; cultivar; germination; soybean; seed vigor)

Sažetak
Abiotski stres može poremetiti normalne fiziološke procese u biljkama već u fazi klijanja. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj solnog (50 mM NaCl) i osmotskog stresa (5% PEG 6000) te visoke (30 ºC) i niske temperature (10 ºC), na klijance šest kultivara soje ('Ika', 'Lucija', 'Vita', 'Korana', 'Tena' i 'Zora'). Sjeme je naklijavano na filter papiru u klima komori. Utvrđen je vrlo značajan (P≤0, 01) utjecaj kultivara na % klijavosti, masu klijanaca i hipokotila. U prosjeku za sve tretmane kultivar 'Ika' je pokazao najveći % klijavosti ali najmanju masu klijanaca, dok su kultivari 'Korana' i 'Lucija' imali najveću masu klijanca i hipokotila. Koncentracija vodikovog peroksida u tkivu hipokotila je bila pod značajnim utjecajem kultivara (P≤0, 05) a intenzitet lipidne peroksidacije, koncentracija prolina i ukupnih fenola pod vrlo značajnim utjecajem. Korana je pokazala najveću razinu peroksida i fenola te najviši intenzitet lipidne peroksidacije u hipokotilu. Najveća koncentracija prolina utvrđena je kod kultivara 'Lucija', a najmanja kod kultivara Z'ora'. Stresni tretmani su vrlo značajno utjecali na sve pokazatelje vigora sjemena i stresa u hipokotilu. Najveću klijavost u prosjeku za sve sorte je imao tretman s 5% PEG 6000 uz najmanje mase klijanaca i hipokotila. Niska temperatura je rezultirala najnižim % klijavosti. Koncentracije fenola i prolina te intenzitet lipidne peroksidacije su bili najveći u uvjetima osmotskog stresa. Koncentracija peroksida je bila najveća u tretmanu s NaCl, a najniža pri 10 ºC. U skladu s očekivanjima kontrolna skupina je imala najnižu koncentraciju prolina i intenzitet lipidne peroksidacije, a najveće mase klijanaca i hipokotila. Interakcija tretmana i sorte je bila značajna za sve mjerene pokazatelje osim koncentracije peroksida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790494-0559 - Fiziološki mehanizmi otpornosti biljaka na abiotski stres (Tihana Teklić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek