Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kompenzirana metoda za kreatinin i procjena glomerularne filtracije u heterogenoj populaciji bolesnika (CROSBI ID 770595)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Brzak, Marija ; Soldo, Franciska Kompenzirana metoda za kreatinin i procjena glomerularne filtracije u heterogenoj populaciji bolesnika // www.unizg.hr. 2012.

Podaci o odgovornosti

Brzak, Marija ; Soldo, Franciska

hrvatski

Kompenzirana metoda za kreatinin i procjena glomerularne filtracije u heterogenoj populaciji bolesnika

Kreatinin je metabolit koji nastaje u mišićima kao produkt spontane dehidracije kreatina u mišićnom tkivu. Izlučuje se uglavnom glomerularnom filtracijom što ga čini važnim endogenim pokazateljem funkcije bubrega. Klirens kreatinina definira se kao omjer koncentracije kreatinina u serumu i mokraći, a služi procjeni brzine glomerularne filtracije. Kreatinin i klirens kreatinina imaju vodeću ulogu u ranoj dijagnostici, praćenju i stupnjevanju težine kronične bubrežne bolesti. Rutinska metoda za određivanje kreatinina je fotometrijska metoda po Jafféu. Nedostatak ove metode je njezina nespecifičnost. Novija je inačica kompenzirana metoda. Nadalje, za procjenu glomerularne filtracije preporučeno je primjenjivati jednadžbu temeljenu na MDRD studiji, tzv. eGFR za starijie od 18 godina. Cilj je ovoga rada ocijeniti kako će se uvođenje kompenzirane metode odraziti na kliničku primjenu te kako će utjecati na procjenu GFR u interpretaciji nalaza i praćenju liječenja bolesnika starijih od 20 godina. Ispitivana je skupina brojila 130 muškaraca i 142 žene kojima je u periodu od 20 dana u KBC Sestre milosrdnice ordinirana pretraga klirensa kreatinina. Serumski kreatinin i eGFR napravljeni su s kompenziranom i nekompenziranom metodom za serumski kreatinin. Zaključno, kompenzirana metoda za kreatinin statistički nije usporediva s nekompenziranom metodom, a klinički je potpuno primjenjiva za opću populaciju stariju od 20 godina uz preduvjet promjene referentnih intervala. Usporedba rezultata eGFR u odnosu na primjenu kompenzirane i nekompenzirane metode za kreatinin pokazala je nepodudarnost i isto takav rezultat kod usporedbe klirensa. Primjena kompenzirane metode dala je statistički neusporedive rezultate u procjeni GFR. Međutim, klinička primjena u razvrstavanju bolesnika prema stadiju KBB bila je dobro usporediva u muškoj skupini dok je ženska skupina razvrstana značajno drugačije u stadijima 1-3. Prelazak na kompenziranu metodu za kreatinin i istovremenu primjenu eGFR formule, opravdan je i pouzdan za primjenu na širokoj populaciji raznovrsnih dijagnoza kakva se zapaža u svim laboratorijima i kojoj se, tako nehomogenoj, rutinski svakodnevno mjeri klirens kreatinina.

kreatinin ; klirens kreatinina ; glomerularna filtracija ; eGFR ; kompenzirana Jaffé metoda

Rad nema autore koji su suradnici na projektu MZOS. Autori su studentice V. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad je izrađen u okviru projekta i pod mentorstkim vodstvom Nade Vrkić, voditeljice projekta. Dodijeljena mu je Rektorova nagrada za akademsku godinu 2011./2012.

engleski

Compensated creatinine method and glomerular filtration rate estimation in a heterogenous population of patients

nije evidentirano

creatinine ; creatinine clearance ; glomerular filtration ; eGFR ; compensated Jaffé method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

www.unizg.hr

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Farmacija, Kliničke medicinske znanosti

Poveznice