Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 579556

Pravo mjerodavno za ugovore o intelektualnom vlasništvu – od ZRSZ-a do Uredbe Rim I


Kunda, Ivana; Vrbljanac, Danijela
Pravo mjerodavno za ugovore o intelektualnom vlasništvu – od ZRSZ-a do Uredbe Rim I // Zbornik radova međunarodne naučne konferencije Bosna i Hercegovina i euro-atlantske integracije - trenutni izazovi i perspektive / Veladžić, Nevzet ; Findrik, Nikola ; Ramić, Ermina (ur.).
Bihać: Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću, 2012. str. 318-333 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Pravo mjerodavno za ugovore o intelektualnom vlasništvu – od ZRSZ-a do Uredbe Rim I
(The Law Applicable to Intellectual Property Contracts - from the ZRSZ to the Rome I Regulation)

Autori
Kunda, Ivana ; Vrbljanac, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova međunarodne naučne konferencije Bosna i Hercegovina i euro-atlantske integracije - trenutni izazovi i perspektive / Veladžić, Nevzet ; Findrik, Nikola ; Ramić, Ermina - Bihać : Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću, 2012, 318-333

Skup
Bosna i Hercegovina i euro-atlantske integracije - trenutni izazovi i perspektive

Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 9-10.05.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Međunarodno privatno pravo; Europsko pravo; ugovori; intelektualno vlasništvo
(Private international law; European law; contracts; intellectual property)

Sažetak
Usporedba dvaju propisa, bivšeg jugoslavenskog ZRSZ-a koji su bile preuzele sve bivše republike, a danas je još uvijek na snazi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te Uredbe Rim I, nasljednice Rimske konvencije, čija primjena je izravna od trenutka ulaska u Europsku uniju, ukazuje na određene primjene koje će nastupiti u kolizijskopravnom uređenju ugovora o raspolaganju pravima intelektualnog vlasništva. I dok su razlike u odnosu na izbor mjerodavnog prava u manjoj mjeri izražene, u okviru podredne poveznice pojavljuju se značajna odstupanja od postojećih rješenja. Naime, u nedostatku stranačkog izbora poveznica koju koristi Uredba Rim I nadahnjuje se doktrinom karakteristične činidbe, pri čemu postoje prijepori oko toga koja je činidba karakteristična u ugovorima o raspolaganju pravima intelektualnog vlasništva, kao i različita mišljenja o tomu u kojim okolnostima treba smatrati da je karakteristična činidba neutvrdiva te je potrebno primijeniti poveznicu najuže veze . Slijedom toga, sudovi i druga tijela primjene, kao punomoćnici stranaka imaju pred sobom vrlo zahtjevnu zadaću, koja će moguće u budućnosti postati nešto lakša temeljem smjernica koje bi Sud Europske unije mogao pružiti u okviru svojih tumačenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1151212-2638 - Mehanizmi efikasnog rješavanja domaćih i međunarodnih potrošačkih sporova (Vesna Tomljenović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka