Menadžeri u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku (CROSBI ID 372232)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Vojinić, Perica
Pavić, Ivan
hrvatski
Menadžeri u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku
Sklonost riziku je od osobitog značaja za menadžersku profesiju jer vrlo često menadžerova karijera ovisi upravo o načinu na koji se on suočava s rizikom. Zbog specifičnosti koje karakteriziraju hotelsko poslovanje općenito, ali i zbog činjenice da turizam predstavlja jednu od najvažnijih hrvatskih komparativnih prednosti, rizik je prisutniji u hotelskom poslovanju u odnosu na mnoge druge gospodarske sektore pa su time i menadžeri zaposleni u hotelijerstvu izloženiji riziku u odnosu na menadžere zaposlene u drugim sektorima gospodarstva. Zato su kao osnovni skup istraživanja izabrani menadžeri zaposleni u hrvatskim hotelskim poduzećima. Uspješniji su menadžeri skloniji riziku u odnosu na manje uspješne menadžere, tj. sklonost riziku je bitan preduvjet kojeg menadžer mora imati da bi postao uspješan. Utvrđivanje determinanti sklonosti riziku omogućava procjenu ponašanja u uvjetima neizvjesnosti, a da pri tome nije potrebno mjeriti samu sklonost riziku. Veća je vjerojatnost da će stariji menadžeri s visokom stručnom spremom koji uzdržavaju manji broj osoba, imaju veći dohodak i raspon rukovođenja, a zaposleni su u malim hotelskim poduzećima na najvišim razinama menadžmenta biti skloniji riziku u odnosu na mlađe menadžere sa srednjom i višom stručnom spremom koji uzdržavaju veći broj osoba, imaju niži dohodak i raspon rukovođenja, a zaposleni su u srednjim i velikim hotelskim poduzećima na srednjim razinama menadžmenta. Menadžeri su skloniji modificiranju rizika u odnosu na jednostavan odabir između sigurne ili rizične alternative. Od metoda modifikacije koje koriste najmanje je zastupljeno delegiranje odluke, a podjednako je zastupljeno odgađanje konačne odluke i prikupljanje više informacija. Menadžeri koji su skloni modificiranju rizika manje su skloni riziku od menadžera koji se jednostavno odlučuju za rizičnu alternativu, a više skloni riziku od menadžera koji se odlučuju za sigurnu alternativu. Vrlo se često menadžeri smatraju više ili manje skloni riziku nego što uistinu jesu. Zbog nedostatka istraživanja nemoguće je procjeniti razlikuju li se menadžeri zaposleni u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku u odnosu na menadžere zaposlene u stranim gospodarstvima i u odnosu na menadžere zaposlene u drugim sektorima hrvatskog gospodarstva. Stoga ostaje da se uz pomoć kompleksnijih istraživanja odgovori na to pitanje.
sklonost riziku; karijerni uspjeh; profesionalne karakteristike; demografske karakteristike; modifikacija rizika
nije evidentirano
engleski
Risk Taking Propensity of Croatian Managers in Hospitality Industry
nije evidentirano
risk taking propensity; carrer success; professional characteristics; demographical characteristics; risk modification
nije evidentirano
Podaci o izdanju
198
13.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Ekonomski fakultet u Splitu
Split