Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu (CROSBI ID 372220)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sokolović, Katarina
Perčulija, Goran
hrvatski
Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu
Livade i pašnjaci su površinom i potencijalom najznačajniji izvor voluminozne krme za preživače, a koriste se na različite načine (napasivanjem ili košnjom za zelenu krmu, silažu, travnu silažu, sijeno i dehidriranu krmu). Cilj ovog istraživanja je procjeniti in sacco razgradljivost tri sorte crvene djeteline košene u dvije različite fitofenološke faze. Razgradljivost je utvrđena in sacco tehnikom na četiri fistulirane ovce Charolais pasmine, a uzorci su inkubirani u buragu ovaca u trajanju od 3, 6, 12, 24, 48 i 72 sata. Rezultati razgradljivosti sirovih bjelančevina pokazuju da postoji signifikantna razlika (P<0.01) između razgradljivosti crvene djeteline različitih rokova košnje, kako po razdobljima inkubacije tako i u efektivnoj razgradljivosti. Na temelju rezultata istraživanja utjecaja stadija razvoja tratine na kemijski sastav i in sacco razgradljivost može se zaključiti da odgađanje roka košnje crvene djeteline rezultira porastom sadržaja suhe tvari i smanjenjem sadržaja sirovih bjelančevina i razgradljivosti suhe tvari crvene djeteline.
crvena djetelina; in sacco razgradljivost; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Effect of cultivas on nutritive value and degradability of red clover in the rumen
nije evidentirano
red clover; in sacco degradability; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
04.05.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb