Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 579216

Poučavanje o zračenju i zaštiti od zračenja kao dio higijene 21. stoljeća


Jakopović, Željko
Poučavanje o zračenju i zaštiti od zračenja kao dio higijene 21. stoljeća // Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 146 (2005), 1; 58-64 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 579216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poučavanje o zračenju i zaštiti od zračenja kao dio higijene 21. stoljeća
(Education on Radiation and Protection from Radiation as Part of 21st Century Hygiene)

Autori
Jakopović, Željko

Izvornik
Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (1330-0059) 146 (2005), 1; 58-64

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
neionizirajuće i ionizirajuće zračenje; prirodno i umjetno zračenje; biološki učinak; poučavanje o zračenju
(non-ionizing and ionizing radiation; natural and artificial radiation; biological effect; education on radiation)

Sažetak
Početkom dvadesetprvog stoljeća povećava se umjetno zračenje iz raznih profesionalnih i komercijalnih izvora zračenja. Brojnost uređaja koji zrače neionizirajuće i ionizirajuće zračenje stalno raste. Civilizacijska je potreba učiniti učenike svjesnim moguće opasnosti od raznih vrsta prirodnog i umjetnog zračenja, posebice ionizirajućega, ali također upoznati ih sa zaštitom od zračenja i s njihovom uporabom. U članku su opisane vrste zračenja, njihova obilježja i biološki učinak te karakteristična prirodna i umjetna zračenja s najvećim učinkom na čovjeka. Predložen je spiralno-uzlazni nastavni program na četiri razine u sklopu postojećih predmeta koji će se tematski povezati sa sadržajima tih predmeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Jakopović, Željko
Poučavanje o zračenju i zaštiti od zračenja kao dio higijene 21. stoljeća // Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 146 (2005), 1; 58-64 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
Jakopović, Ž. (2005) Poučavanje o zračenju i zaštiti od zračenja kao dio higijene 21. stoljeća. Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 146 (1), 58-64.
@article{article, author = {Jakopovi\'{c}, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {58-64}, keywords = {neioniziraju\'{c}e i ioniziraju\'{c}e zra\v{c}enje, prirodno i umjetno zra\v{c}enje, biolo\v{s}ki u\v{c}inak, pou\v{c}avanje o zra\v{c}enju}, journal = {Napredak : \v{c}asopis za pedagogijsku teoriju i praksu}, volume = {146}, number = {1}, issn = {1330-0059}, title = {Pou\v{c}avanje o zra\v{c}enju i za\v{s}titi od zra\v{c}enja kao dio higijene 21. stolje\'{c}a}, keyword = {neioniziraju\'{c}e i ioniziraju\'{c}e zra\v{c}enje, prirodno i umjetno zra\v{c}enje, biolo\v{s}ki u\v{c}inak, pou\v{c}avanje o zra\v{c}enju} }
@article{article, author = {Jakopovi\'{c}, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {58-64}, keywords = {non-ionizing and ionizing radiation, natural and artificial radiation, biological effect, education on radiation}, journal = {Napredak : \v{c}asopis za pedagogijsku teoriju i praksu}, volume = {146}, number = {1}, issn = {1330-0059}, title = {Education on Radiation and Protection from Radiation as Part of 21st Century Hygiene}, keyword = {non-ionizing and ionizing radiation, natural and artificial radiation, biological effect, education on radiation} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font