Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri (CROSBI ID 372111)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Krapac, Marin
Benčić, Đani
Sladonja, Barbara
hrvatski
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri
Zrelost plodova maslina utječe na senzorska svojstva ekstradjevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih plodova maslina. Fenolni spojevi nosioci su pikantnosti i gorčine, a njihova antioksidativna, antimutagena i protuupalna svojstva imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Tijekom dozrijevanja dolazi do smanjenja masenog udjela ukupnih fenola u plodu. Uobičajeni način utvrđivanja zrelosti je iskustveni koji se temelji na promjeni boje kožice ploda. Ovaj način, zbog svoje subjektivnosti i zavisnosti o genetskim osobinama sorte te vremenskim prilikama pojedine godine, ne jamči konstantnu kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja i pravilan odabir roka berbe. U svrhu utvrđivanja zrelosti ploda potrebno je u poljoprivrednoj proizvodnji primjenjivati nove metode koje će objektivnije vrednovati fiziološke promjene plodova tijekom dozrijevanja. Jedna od metoda koja dosad nije istraživana na plodovima maslina u tu svrhu jest primjena električne impedancije. Impedancija pokazuje odnos napona i struje na dvopolu kojim struja teče, a u ovom istraživanju je to plod masline. Promjene u apoplastu i simplastu ploda mogu se utvrditi mjerenjima električne impedancije na odabranim frekvencijama. Kvalitativne karakteristike ploda masline i maslinovog ulja, osim o stupnju zrelosti ploda, ovise i o klimatskim prilikama tijekom godine, roku berbe i prisutnosti štetnika. U ovom su istraživanju utvrđene razlike u masenim udjelima ukupnih fenola u plodu i pigmenata u ulju između plodova iste obojenosti, a različitog roka i godine berbe. Također su utvrđene razlike između plodova istog roka berbe, a različite obojenosti. Električna impedancija dobro opisuje promjene tijekom dozrijevanja plodova. Rezultati mjerenja iz 2007. godine pokazali su da je pomoću ove metode također moguće utvrditi prisutnost štetnika u plodu. Utvrđeno je da su vremenske prilike prije berbe puno bolji indikator količine fenola u plodu nego boja ploda. Također je utvrđeno da metoda električne impedancije bilježi elektrokemijske promjene ploda ovisno o vremenskim prilikama i fiziološkom stanju zrelosti ploda. Radni otpor mjeren na frekvenciji od 100 Hz najviši je u zelenim plodovima te se tijekom zriobe smanjuje.
maslina; zrelost plodova; električna impedancijska spektroskopija (EIS); fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Determination of olive fruit maturity (Olea europaea L.) using electronic impedance method on Picholine and Buža momjanska cultivars in Istria (Croatia)
nije evidentirano
olive; fruit maturity; electrical impedance spectroscopy (EIS); phenol compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
127
11.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb