Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja (CROSBI ID 183628)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Hengl, Brigita ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Gordana Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 5; 328-336

Podaci o odgovornosti

Hengl, Brigita ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Gordana

hrvatski

Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana (timola i karvakrola) i cimeta (cinamaldehida) dodanih u hranu pilića (po 100 i 200 ppm) na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja (EU) u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa (jetre, srca i želuca), dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita (engl. H/L ratio), a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom.Kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.

brojleri ; eterična ulja ; proizvodne osobitosti ; promotori rasta

nije evidentirano

engleski

Enhancing the productive performances and broiler meat quality by phytogens

nije evidentirano

broilers ; essential oils ; production performances ; growth promoters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (5)

2011.

328-336

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

nije evidentirano