Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577318

Žene i industrijska baština: primjer "Dalmatinke" Sinj


Mesarić Žabčić, Rebeka; Perić Kaselj, Marina
Žene i industrijska baština: primjer "Dalmatinke" Sinj // Kulturna dediščina industrijskih panog i industrijska kulturna baština / Černelić Krošelj, Ankica ; Jelavić, Željka ; Rožman, Helena (ur.).
Ljubljana: Slovensko etnološko društvo, 2011. str. 286-300


Naslov
Žene i industrijska baština: primjer "Dalmatinke" Sinj
(Women and industrial heritage: the example of "Dalmatinka" Sinj)

Autori
Mesarić Žabčić, Rebeka ; Perić Kaselj, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Kulturna dediščina industrijskih panog i industrijska kulturna baština

Urednik/ci
Černelić Krošelj, Ankica ; Jelavić, Željka ; Rožman, Helena

Izdavač
Slovensko etnološko društvo

Grad
Ljubljana

Godina
2011

Raspon stranica
286-300

ISBN
978-961-6775-04-5

Ključne riječi
industrijska baština, industrijalizacija, tekstilna industrija, tržište, žene
(industrial heritage, industrialisation, textil industry, market, women)

Sažetak
Svjedoci smo kako je najvećim dijelom dvadeseto stoljeće razdoblje tijekom kojeg su se žene izborile za niz političkih i socijalnih prava. Istovremeno to je stoljeće uspona i raspada tradicionalnih industrija. Broj žena, industrijskih radnica povećavao se od 1945. godine da bi 1990-tih značajnije počeo stagnirati, a često i opadati. Danas svjedočimo kolapsu tzv. tradicionalnih ženskih industrija poput tekstilne. Ovaj temat otvara široki raspon promišljanja rodnih, klasnih ideoloskih odnosa, mješavine tradicionalnih kao i spolno/rodnih odnosa i socijalističke ideologije kao i repatrijarhalizacije odnosa u neovisnim državama nakon 1990-tih godina. Predmet istraživanja je "Dalmatinka", tvornica tekstilne industrije iz Sinja, koja je hranila i izgradila ne samo grad Sinj, već i čitavu Cetinjsku Krajinu, te je proglašena najuspješnijim poduzećem u bivšoj državi i imala tržište diljem Europe i svijeta, a u kojoj su gotovo 80% bile zaposlene žene. Devedesetih godina prošlog stoljeća počinje agonija velike i profitabilne tvornice, a time i žena zaposlenih u "Dalmatinki". Cilj priloga je istražiti kako su Sinjanke kao tardicionalne, ali emancipirane i neovisne žene te kao zaposlenice u "Dalmatinki" pokušavale spriječiti zatvaranje tvornice koja je bila za njih mjesto rada, a ujedno i mjesto u kojem su ostvarena prijateljstva. Vremenski period je određen od početka osnivanja "Dalmatinke" do zatvaranja iste. Istraživanje se metodološki bazira na dostupnoj literaturi, analizi novinskih članaka, Internet stranica i intervjuima s ženama, bivšim zaposlenicama "Dalmatinke" različitog profila i statusa. Ispitat i analizirat će se ekonomski, socijalni i kulturni aspekti žena tijekom pojedinih vremenskih razdoblja provedenih u "Dalmatinki", kao i pozicija žena prilikom osnivanja i otvaranja tvornice, te pozicija žena danas, likvidacijom iste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
DemografijaPOVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Mesarić Žabčić, Rebeka; Perić Kaselj, Marina
Žene i industrijska baština: primjer "Dalmatinke" Sinj // Kulturna dediščina industrijskih panog i industrijska kulturna baština / Černelić Krošelj, Ankica ; Jelavić, Željka ; Rožman, Helena (ur.).
Ljubljana: Slovensko etnološko društvo, 2011. str. 286-300
Mesarić Žabčić, R. & Perić Kaselj, M. (2011) Žene i industrijska baština: primjer "Dalmatinke" Sinj. U: Černelić Krošelj, A., Jelavić, Ž. & Rožman, H. (ur.) Kulturna dediščina industrijskih panog i industrijska kulturna baština. Ljubljana, Slovensko etnološko društvo, str. 286-300.
@inbook{inbook, year = {2011}, pages = {286-300}, keywords = {industrial heritage, industrialisation, textil industry, market, women}, isbn = {978-961-6775-04-5}, title = {Women and industrial heritage: the example of "Dalmatinka" Sinj}, keyword = {industrial heritage, industrialisation, textil industry, market, women}, publisher = {Slovensko etnolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Ljubljana} }