Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577258

Upotreba zajednice teških minerala u interpretaciji modela klizišta Črešnjevec na južnim obroncima Medvednice


Marina, Višić
Upotreba zajednice teških minerala u interpretaciji modela klizišta Črešnjevec na južnim obroncima Medvednice 2012., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Upotreba zajednice teških minerala u interpretaciji modela klizišta Črešnjevec na južnim obroncima Medvednice
(Use of heavy minerals communitys in interpretation of the Črešnjevec landslide model on southern slopes of Medvednica Mt.)

Autori
Marina, Višić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.03

Godina
2012

Stranica
39

Mentor
Kovačić, Marijan ; Mihalić, Snježana

Ključne riječi
Klizište; teški minerali; Medvednica; miocen; kvartar
(Landslide; heavy minerals; Medvednica Mt.; Miocene; Quaternary)

Sažetak
U Podsljemenskoj zoni grada Zagreba, u ulici Črešnjevec, prilikom istraživanja klizišta načinjena je bušotina dubine 25 metara. Ta je bušotina trebala probušiti granicu između miocenskih i kvartarnih naslaga, što se zbog nedostatka fosilnih ostataka nije moglo sa sigurnošću utvrditi. Geološka granica između miocenskih i kvartarnih sedimenata u geološkom inženjerstvu je poznata kao osjetljiva na klizanje i upravo su na području grada Zagreba brojna klizišta smještena u zoni te geološke granice. Analize zajednice teških minerala iz četiri pjeskovito-siltozna uzorka pokazale su da u sedimentima iz bušotine Č-1 postoje tri karakteristične zajednice koje su poslužile za stratigrafsku rasčlambu probušenih naslaga. Zajednica prozirnih teških minerala iz najplićeg uzorka (uzorak 1) sadrži preko 90% epidota i tipična je za dio pleistocenskih naslaga na južnim obroncima Medvednice. Drugu zajednicu čine uzorci 2 i 3 u kojima dominiraju staurolt, rutil, disten i turmalin. Ta je zajednica po prvi puta utvrđena na Medvednici, a karakteristična je za najmlađe miocenske i najstarije pliocenske sedimente Hrvatskog zagorja i Žumberka. Zajednica prozirnih teških minerala iz najdubljeg uzorka (uzorak 4) bogata granatima i epidotom tipična je mineralna zajednica sedimenata mlađeg miocena na širem prostoru sjeverozapadne Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191155-1159 - Od subdukcije do današnjih jadranskih plaža: glavne promjene u razvitku Dinarida (Marijan Kovačić, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb