Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577169

Zbornik radova „Benediktinci na području Dubrovačke nadbiskupije“, „Dubrovačka biskupija“, 2010., 398. str., koloritne i crno-bijele fotografije, ilustracije, faksimili i zemljovidi, sažetci na talijanskom jeziku.


Škegro, Ante
Zbornik radova „Benediktinci na području Dubrovačke nadbiskupije“, „Dubrovačka biskupija“, 2010., 398. str., koloritne i crno-bijele fotografije, ilustracije, faksimili i zemljovidi, sažetci na talijanskom jeziku. // Hercegovina: godišnjak za kulturno i povijesno naslijeđe, 25 (2011), 265-268 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Zbornik radova „Benediktinci na području Dubrovačke nadbiskupije“, „Dubrovačka biskupija“, 2010., 398. str., koloritne i crno-bijele fotografije, ilustracije, faksimili i zemljovidi, sažetci na talijanskom jeziku.
(Proceedings "The Benedictines in Dubrovnik Archbishopric", Edited by mons. dr. sc. Želimir Puljić and dr. sc. Marijan Sivrić, "Dubrovnik diocese", Dubrovnik, 2010, pag. 398, colorful and black-white photographs, illustrations, facsimiles and maps, sumaries in Italian.)

Autori
Škegro, Ante

Izvornik
Hercegovina: godišnjak za kulturno i povijesno naslijeđe (0351-4552) 25 (2011); 265-268

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Dubrovačka Republika; Katolička Crkva; Benediktinci
(The Republic of Dubrovnik; Catholic Church; Benedictines)

Sažetak
Nastao je kao svojevrsni spomen 200. godišnjice dokinuća Dubrovačke Republike, s kojom su nestali i benediktinski samostani na njezinom području. I za jedno i za drugo „zaslužan“ je francuski car Napoleon Bonaparte (1804.-1815.), koji je posredstvom svoga maršala Augusta Frédérica Louisa Viessea de Marmonta 1806. g. Dubrovačku Republiku najprije podložio francuskoj upravi u Dalmaciji a potom dvije godine kasnije (1808.) zauvijek zbrisao s povijesnog zemljovida. Ironijom usuda maršal je počašćen titulom dubrovačkog kneza. Zbornik je značajan doprinos sagledvanju benediktinskog naslijeđa kako na prostorima nekadašnje Dubrovačke Republike tako i među Hrvatima općenito. Šteta je, a što i sami priređivači naglašavaju, da u njemu sustavno nije predstavljena i baština ženske grane benediktinskog reda koja je također bila značajna na dubrovačkom području te utjecala na život i kulturu tamošnjeg puka. Oni koji su na sebe bili preuzeli tu zadaću u potpunosti su zakazali. Unatoč toga, u budućim istraživanjima benediktinskog naslijeđa i kulture, pogotovo na prostorima nekadašnje Dubrovačke Republike, ovaj zbornik ni na koji način neće moći biti zaobiđen. On je izvrsno polazište tomu, pa se trud autora u njemu objavljenih priloga kao i njegovih priređivača itekako isplatio.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0591 - Hrvatsko srednjovjekovlje: plemstvo i pučanstvo, vlasti i institucije (Ante Škegro, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ante Škegro, (206940)