Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematičko modeliranje dvostupanjskog kontinuiranog procesa proizvodnje bioetanola (CROSBI ID 372028)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mario Dukić Matematičko modeliranje dvostupanjskog kontinuiranog procesa proizvodnje bioetanola / Horvat, Predrag (mentor); Novak, Mario (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Mario Dukić

Horvat, Predrag

Novak, Mario

hrvatski

Matematičko modeliranje dvostupanjskog kontinuiranog procesa proizvodnje bioetanola

Bioetanol je obnovljivi izvor energije koji se primjenjuje kao gorivo ili dodatak gorivima. U proizvodnji bioetanola jedna od najčešćih sirovina jest šećerna repa zbog visokog udjela saharoze. Za fermentaciju šećera iz šećerne repe primjenjuje se tehnološka operacija ekstrakcije. U ovom radu je provedena kontinuirana ekstrakcija i fermentacija šećera iz šećerne repe u koloni za ekstrakciju i bioreaktoru s mješalom pri različitim parametrima procesa (temperatura, vrijeme zadržavanja i koncentracija biomase). Eksperimentalni podaci pri temperaturi 36 °C, vremenu zadržavanja od 20 min i koncentraciji biomase od 30 g/L bili su uspoređeni s vrijednostima izračunatim primjenom matematičkog modela koji je izrađen za reaktor prvog stupnja odnosno ekstrakcijsku kolonu te su pokazali relativno dobar stupanj sukladnosti, što znači da je model verbalno i matematički ispravno postavljen

bioetanol; šećerna repa; kvasac; ekstrakcija; matematičko modeliranje

nije evidentirano

engleski

Mathematical modelling of two-step continuous process of bioethanol production

nije evidentirano

bioethanol; sugar beet; yeast; extraction; mathematical modelling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

11.04.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija