Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa obrade namirnica na prehrambenu vrijednost bolničkih obroka (CROSBI ID 372027)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Vrdoljak, Ivica Utjecaj procesa obrade namirnica na prehrambenu vrijednost bolničkih obroka / Lelas, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Vrdoljak, Ivica

Lelas, Vesna

hrvatski

Utjecaj procesa obrade namirnica na prehrambenu vrijednost bolničkih obroka

Pravilna prehrana i odgovarajuća dijetoterapija u bolnicama bitno utječe na oporavak pacijenata i njihov kvalitet života. Za reguliranje pravilne prehrane osim poznavanja teoretskih količina nutrijenata koje čovjek unosi hranom, potrebno je uzeti u obzir i utjecaj procesa pripreme namirnica na udio nutrijenata u nekom jelu kako bi se pravilnije mogao kontrolirati stvarni unos nutrijenata u organizam. U ovom radu ispitan je kemijski sastav krumpira prije i nakon termičke obrade. Primijenjena su dva osnovna načina termičke obrade: kuhanje u vodi pri različitim uvjetima te prženje krumpira u obliku štapića u ulju. U svim uzorcima krumpira određeni su suha tvar, pepel, proteini, ugljikohidrati, celuloza, fosfor, kalij i magnezij. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji značajna razlika u kemijskom sastavu krumpira prije i nakon termičke obrade, te krumpira kuhanog u vodi (bez obzira na primjenjeni postupak)i krumpira prženog u ulju. Termičkom obradom smanjuje se i udio minerala (K, Mg i P) ovisno o njihovoj vrsti i provedenoj termičkoj obradi. Prosječni udio fosfora smanjuje se za 30%, kalija za 26%, a magnezija za 13%. Također pomoću računalnog programa koje se bazira na literaturnim podacima za kemijski sastav namirnica analizirane su prehrambene vrijednosti različitih jelovnika. Na primjeru kalija, magnezija i fosfora uočena je razlika između teoretskog unosa dobivenog na osnovu analize jelovnika računalnim programom i stvarnog unosa ovih minerala kada su u obzir uzeti i gubici nastali tijekom obrade namirnica. Gubici u analiziranim jelovnicima za magnezij iznose 6, 3 do 9, 0%, fosfor 11, 8 do 16, 4% i za kalij 12, 8 do 19, 3%. Temeljem ovih rezultata potrebno je napraviti korekcije u tablicama o kemijskom sastavu namirnica i informatičkom programu bolničke prehrane koje će u izračunu prehrambenih vrijednosti jelovnika uzimati u obzir i gubitke tijekom pripreme jela.

Fosfor; kalij; magnezij; prehrana bolesnika; toplinska obrada hrane

nije evidentirano

engleski

Impact of processing foods to the nutritional value of meals in hospital.

nije evidentirano

Heat treatment; magnesium; patient's diet; phosphorous; potassium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

110

02.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija