Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kultura u digitalnom prostoru – kulturni portali između informacije i komunikacije (CROSBI ID 770401)

Druge vrste radova | ostalo

Uzelac, Aleksandra Kultura u digitalnom prostoru – kulturni portali između informacije i komunikacije // Vizualna kultura i novi mediji (projekt stručnog istraživanja ). 2011.

Podaci o odgovornosti

Uzelac, Aleksandra

hrvatski

Kultura u digitalnom prostoru – kulturni portali između informacije i komunikacije

Digitalna kultura manifestacija je razvoja aktivnosti kulturnog sektora u mrežnom okruženju. Istraživanje novih praksi digitalnog umrežavanja (poput primjerice kulturnih portala) daje uvid u novonastale promjene koje kulturni sektor mora razumjeti kako bi mogao aktivno sudjelovati u razvoju digitalne kulture. Konvergencija koja je vidljiva u novim medijima briše jasne granice između različitih oblika djelovanja u virtualnom prostoru. Prisutnost kulturnog sektora putem različitih web resursa jedan je od osnovnih aspekata digitalne kulture. U analizi digitalne kulture značajne su strukture koje nastaju u samom virtualnom prostoru poput portala, virtualnih društvenih mreža (social networks), blogova, wiki servisa. Takve strukture imaju složeniju ulogu od dostupnosti informacija - one pridonose stvaranju novih oblika virtualne komunikacije i suradnje. U svijetu postoji vrlo malo sustavnih empirijskih podataka i studija na ovu temu te je teško donositi zaključke o promjenama koje se u suvremenim društvima odvijaju u vrlo brzom ritmu. Kako je fenomen kulturnih portala prilično recentan, bitno je sustavno istražiti razvojne trendove u tom segmentu, kako bi se ta tema rasvijetlila uz pomoć 'evidence-based' istraživanja, što bi trebalo omogućiti i sustavnije informiranje kulturnih politika o tom segmentu digitalne kulture koji sve više dobiva na važnosti. Istraživanje ima za cilj utvrditi kako se razvijaju nove strukture virtualne komunikacije poput kulturnih portala i kroz pregled teoretske literature, te kroz komparativno istraživanje putem on-line upitnika pokušati sagledati položaj hrvatske digitalne kulture u međunarodnom kontekstu i time utvrditi pratimo li trendove razvoja digitalne kulture u svijetu. Provedena analiza omogućiti će nam uvid u mogućnosti koje pruža virtualna komunikacija Analizirani podaci o web portalima ukazat će na trendove razvoja digitalne kulture u Hrvatskoj i svijetu gdje virtualno okruženje pruža mogućnost kulturnom sektoru da svoj način rada organizira na novim osnovama.

digitalna kultura; kulturni portali

Vizualna kultura i novi mediji: Centar za vizualne studije pokrenuo je stručno istraživanje posvećeno odnosu digitalne tehnologije i kulture, odnosno odnosu novih komunikacijskih medija (Internet, mobitel, satelitska i digitalna televizija, itd.) i vizualnih umjetnosti. U istraživanje, koje je vodio Klaudio Štefančić, uključeni su različiti stručnjaci s područja povijesti umjetnosti, povijesti književnosti, semiotičari, sociolozi i medijski teoretičari. S obzirom na tradiciju medijske kulture i medijske umjetnosti, te uzimajući u obzir važnost koju nove digitalne tehnologije imaju u suvremenom hrvatskom društvu, vjerujemo kako je došlo vrijeme za svojevrsnu revalorizaciju događaja koji su se na novomedijskoj sceni odvijali u proteklih dvadesetak godina.

engleski

Culture in the digital space - cultural portals in between information and communication

nije evidentirano

digital culture; cultural portals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vizualna kultura i novi mediji (projekt stručnog istraživanja )

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti, Sociologija