Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 57609

Subkronično trovanje kokoši nesilica gozerozinom


Artuković, Branka
Subkronično trovanje kokoši nesilica gozerozinom 2000., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Subkronično trovanje kokoši nesilica gozerozinom
(Subchronic gizzerosine toxicity in laying hens)

Autori
Artuković, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2000

Stranica
135

Mentor
Grabarević, Željko

Ključne riječi
gizerozin; subkronična toksičnost; kokoši; patomorfologija;
(gizzerosine; subchronic toxicity; hens; pathomorphology)

Sažetak
U radu su istraživani učinci različitih doza gizerozina (2, 5 ; 5 ; 7, 5 i 10 ppm) na zdravlje kokoši nesilica što je uključivalo kliničku, biokemijsku i patološko-morfološku pretragu. Pokus je trajao tri tjedna, a korišteno je ukupno 115 kokoši nesilica. po završetku svakog tjedna žrtvovano je, pod kloroform anestezijom, po sedam kokoši iz svake skupine, a prije početka pokusa žrtvovano je deset potpuno zdravih kokoši kao početna, ničim tretirana kontrola. Kliničkom pretragom, u svih skupina životinja, (kontrolne i gizerozinom tretirane životinje) nisu uočeni znaci bolesti koji bi se mogli povezati s aplikacijom gizerozina. Patološko-morfološke promjene su, uglavnom, uključivale promjene na kutikuli mišićnog želuca u tipu stanjenja ili zadebljanja kutikule koja je bila hrapava, a po njoj su bile rasijane erozije i nešto ulceracija, ali bez perforacije želuca. Uginule su samo dvije životinje na samom početku pokusa i njihovo uginuće nije povezano s djelovanjem gizerozina. Od patološko-histoloških promjena u pokusnim skupinama životinja najzastupljenije su promjene na krvnim žilama koje su se manifestirale zadebljanjem krvnih žila, edemom i mononuklearnim infiltratom. Ove promjene su utvrđene u gotovo svim istarživanim organima (jetri, srcu, bubrezima, slezeni, plućima, gušterači, mozgu, duodenumu, mišićnom i žljezdanom želucu). Od distrofičnih promjena najizraženije su bile parenhimska i hidropično vakuolarna distrofija koje su rezultat hipoksičnih stanja. Za njihov nastanak pogodovale su i prije opisane promjene na krvnim žilama. Najdominantnije patološko-histološke promjene u gizerozinom tretiranim skupinama životinja bile su izražene na duodenumu i bile su karakterizirane jakim upalnim promjenama, uključujući i nekrotičnu upalu, a u početnim stadijima uočena je vakuolizacija podsluznice crijeva. Patološkohistološke promjene gušterače su vjerojatno posljedica patološkog mehanizma različitog od hipoksije i može se dovesti u vezu s izravnim toksičnim djelovanjem gizerozina. Biokemijski nalazi (uree, kreatinina, AST, ALT, CK, kolesterola i triglicerida) pokazivali su visoku varijabilnost, tako da su u malom broju slučajeva utvrđene statističke značajnosti. Zbog toga je njihovo značenje u procjenjivanju oštećenja tkiva, odnosno organa, u našem pokusu bilo ograničeno.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053019

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Artuković (autor)

Avatar Url Željko Grabarević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Artuković, Branka
Subkronično trovanje kokoši nesilica gozerozinom 2000., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
Artuković, B. (2000) 'Subkronično trovanje kokoši nesilica gozerozinom', doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Artukovi\'{c}, B.}, year = {2000}, pages = {135}, keywords = {gizzerosine, subchronic toxicity, hens, pathomorphology}, title = {Subchronic gizzerosine toxicity in laying hens}, keyword = {gizzerosine, subchronic toxicity, hens, pathomorphology}, publisherplace = {Zagreb} }