Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 575756

Razgradnja bojila i tenzida primjenom Fenton i UV/Fenton procesa


Papić, Sanja; Peternel, Igor; Lončarić Božić, Ana; Koprivanac, Natalija
Razgradnja bojila i tenzida primjenom Fenton i UV/Fenton procesa // XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo Kemija u industriji, 2005. str. 414-414 (poster, sažetak, znanstveni)


Naslov
Razgradnja bojila i tenzida primjenom Fenton i UV/Fenton procesa
(Degradation of dye and surfactant by Fenton and UV/Fenton processes)

Autori
Papić, Sanja ; Peternel, Igor ; Lončarić Božić, Ana ; Koprivanac, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo Kemija u industriji, 2005, 414-414

ISBN
953-6894-23-8

Skup
XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24-27.04.2005.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Bojila; tenzidi; Fenton; UV/Fenton
(Dyes; surfactants; Fenton; UV/Fenton)

Sažetak
Tekstilna industrija proizvodi velike količine otpadnih voda koje se zbog svog kompleksnog kemijskog sastava ubrajaju među najzagađenije industrijske otpadne vode i vrlo ih je teško primjenom samo jednog procesa zadovoljavajuće obraditi. Uz ostala zagađivala, sadrže visoke koncentracije bojila i tenzida čiju razgradnju je poželjno izdvojeno istražiti prije konačnog odabira procesa za obradu realnih uzoraka. S tom svrhom su u ovom radu primjenjena dva napredna oksidacijska procesa, Fenton i UV/Fenton, za razgradnju široko upotrebljavanih komercijalnih produkata, bojila C.I.Reactive Green 8 i anionskog tenzida Hostapur SAS, koji iz industrijskih procesa bojenja i pranja tekstilnih materijala ulaze u otpadne vode. Ovaj rad predstavlja početni korak u istraživanjima namjenjenim rješavanju problema smanjenja zagađenosti tekstilnih otpadnih voda. Laboratorijski eksperimenti Fenton oksidacije, u odvojeno pripravljenim otopinama bojila i tenzida, provedeni su u kotlastom reaktoru s miješanjem, a fotorazgradnje u kotlastom reaktoru s recirkulacijom, opremljenim s uronjenom niskotlačnom živinom lampom kao izvorom UV zračenja. Brzina razgradnje praćena je mjerenjem smanjenja koncentracije ukupnog organskog ugljika (TOC) i UV/VIS absorbancija. Predložen je kinetički model. Učinkovitost procesa prikazana je kao postotak mineralizacije i obezbojavanja. Procesi su također praćeni i mjerenjem zamućenja (NTU). Ispitan je utjecaj koncentracije željeznog sulfata i vodikovog peroksida pri pH 3 i sobnoj temperaturi na razgradnju bojila i tenzida, te ustanovljen njihov optimalni molarni omjer. Ispitivani parametri kao i UV zračenje imaju velik utjecaj na učinkovitost Fenton procesa. Dobiveni rezultati pokazuju da se primjenom procesa prijateljskih za okoliš kao što su Fenton i UV/Fenton može u kratkom vremenu postići gotovo potpuno obezbojavanje, te dijelomična mineralizacija ispitivanog reaktivnog bojila i anionskog tenzida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb