Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 57557

Razvoj i strategija konjogojstva u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju


Rastija, Tomo; Baban, Mirjana; Mandić, Ivica; Bukvić, Željko
Razvoj i strategija konjogojstva u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju // Poljoprivreda, 5 (1999), 2; 73-77 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Razvoj i strategija konjogojstva u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju
(The Development And Strategy of Horse-breeding in the Republic of Croatia Referring to Slavonia And Lipizzaner Horse-breeding)

Autori
Rastija, Tomo ; Baban, Mirjana ; Mandić, Ivica ; Bukvić, Željko

Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 5 (1999), 2; 73-77

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Konjogojstvo; uzgoj; lipicanac; ergela; udruga
(Horse-breeding; breeding; Lipizzaner horse; stud-farm; farm co-operatives)

Sažetak
Konjogojstvo kako u Republici Hrvatskoj tako i u području istočne Hrvatske u zadnjim desetljećima suočeno je sa stalnim opadanjem broja konja. Smanjenje broja konja u novije vrijeme uvjetuje i starosna struktura sela, tj. propadanje sela kao i nekontrolirani izvoz konja na zapadno europsko tržište. Međutim, smanjenje broja konja nije bilo popraćeno s poboljšanjem kakvoće uzgoja. Ratna razaranja i okupacija pojedinih područja Republike Hrvatske izazvali su velike gubitke u našem konjogojstvu. Nakon domovinskog rata u našoj zemlji se sve veća pažnja poklanja kakvoći uzgoja što potvrđuje i osnivanje brojnih konjičkih klubova. Poboljšanje društvenog standarda redovito dovodi do pozitivnih kretanja u povećanju broja konja namijenjenih športu, rekreaciji i turizmu. Uzgoj pojedinih toplokrvnih pasmina ima veliku važnost za potrebe vojske i policije. Ove potrebe bi trebale biti poticaj za revitalizaciju našeg konjogojstva kako u ergelskom tako i u uzgoju po udrugama. Danas u Republici Hrvatskoj djeluje ergela lipicanskih konja u Đakovu s brojnim konjogojskim udrugama kao uzgajačima kvalitetnog konja za potrebe vojske i policije. Osim ergele Đakovo, u Hrvatskoj su ergele arapskih punokrvnjaka u Višnjici i Čađavici, ergela holsteinskih konja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima te ergela hrvatskog hladnokrvnjaka Križevački Lemeši.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079105

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstract