Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Validacija LC-MS/MS multimikotoksinske metode (CROSBI ID 371936)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rupčić, Željka Validacija LC-MS/MS multimikotoksinske metode / Klapec, Tomislav (mentor); Šarkanj, Bojan (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Rupčić, Željka

Klapec, Tomislav

Šarkanj, Bojan

hrvatski

Validacija LC-MS/MS multimikotoksinske metode

Zadatak ovog rada bio je validirati metodu za istovremenu analizu devet mikotoksina korištenjem LC-MS/MS-a. Validacijom ove metode ispitivana je sposobnost metode za određivanje trihotecenskih mikotoksina u uzorcima pšenice. Spektrometar masa je podešen za rad u pozitivnom i negativnom ionizacijskom modu, te je izvršena optimizacija ostalih parametara (napon za lokaliziranje i razbijanje, ulazni napon, kolizijska energija kao i izlazni potencijal kolizijske ćelije). Prije analize obavljena je kalibracija otopinama standarda, te je dokazana prihvatljiva linearnost metode. Uzorak pšenice podvrgnut je ekstrakciji i pročišćavanju na SPE koloni, prije analize na LC-MS/MS-u. Osim linearnosti, ispitivani validacijski parametri su bili repetabilnost, reproducibilnost, limit detekcije (LOD), limit kvantifikacije (LOQ) i iskorištenje. Obzirom na navedene parametre, metoda je zadovoljila zakonsku regulativu, osim vrijednosti iskorištenja za nivalenol, fuzarenon X, T-2 i HT-2 toksin, koje je bilo ispod propisanog minimuma.

LC-MS/MS; validacija metode; trihoteceni; zearalenon

nije evidentirano

engleski

Validation of an LC-MS/MS multimycotoxin method

nije evidentirano

LC-MS/MS; method validation; trichothecenes; zearalenone

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

29.03.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija