Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 575421

Kinetika mineralizacije reaktivnih bojila u vodenoj otopini naprednim oksidacijskim procesima


Papić, Sanja; Koprivanac, Natalija; Vujević, Dinko; Lončarić Božić, Ana; Jozić, Marija
Kinetika mineralizacije reaktivnih bojila u vodenoj otopini naprednim oksidacijskim procesima // XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa : Hrvatsko kemijsko društvo : Hinus, 2003. str. 278-278 (poster, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kinetika mineralizacije reaktivnih bojila u vodenoj otopini naprednim oksidacijskim procesima
(Kinetics of mineralization of reactive dyes in aqueous solution by advanced oxidation processes)

Autori
Papić, Sanja ; Koprivanac, Natalija ; Vujević, Dinko ; Lončarić Božić, Ana ; Jozić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa : Hrvatsko kemijsko društvo : Hinus, 2003, 278-278

ISBN
953-6894-08-4

Skup
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16-19.02.2003.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Napredni oksidacijski procesi; mineralizacija bojila; reaktivna bojila
(Advanced oxidation processes; dye mineralization; reactive dyes)

Sažetak
Reaktivna bojila čine veliku skupinu organskih bojila posebno za pamuk i vunu. To su bojila koja kod bojenja sa substratom stvaraju kovalentnu vezu pa se nazivaju i ekobojila. Svjetska proizvodnja bilježi stalan porast tih bojila te se procjenjuje da će do 2006. iznositi 230 000 t godišnje. Njihov gubitak u procesima proizvodnje , a naročito primjene, je znatan, i do 30 %, zbog hidrolize u kupelji za bojenje, što rezultira intenzivno obojenim otpadnim vodama visoke koncentracije bojila, čak do 1 g/L. U cilju zaštite okoliša, au skladu s načelima čistije proizvodnje i održivog razvitka, uklanjanje bojila iz otpadnih voda je problem od velike važnosti. Suvremena znanost razvija moderne metode obrade voda među kojima su i napredni oksidacijski procesi (AOPs), te ih nudi kao alternativu trdicionalnim metodama , bilo da se primjenjuju samostalno ili kao dio integralnog procesaobrade, ovisno o karakteristikama otpadne vode. Za razgradnju komercijalno važnih monoklortriazinskih reaktivnih bojila u vodenoj otopini odabrani su AOPs: Fe(II)/H2O2, O3 i H2O2/O3. Istraživan je utjecaj procesnih parametara na stupanji brzinu razgradnje bojila. Tijek spomenutih procesa obezbojavanja praćen je spektrofotometrijski (UV/VIS) i na temelju promjenekoncentracije ukupnog organskog ugljika (TOC). Izračunate su konstante brzine reakcije iz eksperimentalnih kinetičkih krivulja za ispitivana bojjila. Učinkovitost procesa ocijenjena je stupnjem mineralizacije organskog ugljika kao i smanjenjem koncentracije organski vezanog klorida (AOX).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb