Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 575329

Primjena GIS-a u izradi katastra zidova i propusta na županijskim cestama


Ljutić, Kristijan; Babić, Sergije; Jagodnik Vedran
Primjena GIS-a u izradi katastra zidova i propusta na županijskim cestama // Zbornik radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, XIV (2011), 273-294 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 575329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena GIS-a u izradi katastra zidova i propusta na županijskim cestama
(GIS implementation in making of wall and culvert cadastre on county roads)

Autori
Ljutić, Kristijan ; Babić, Sergije ; Jagodnik Vedran

Izvornik
Zbornik radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (0350-8552) XIV (2011); 273-294

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
GIS; katastar; održavanje cesta; baze podataka; monitoring
(GIS; cadastre; road maintenance; data bases; monitoring)

Sažetak
Geografski informacijski sustav (GIS) koristi se u širokom spektru aktivnosti pa tako i u izradi katastra. U ovom radu dan je prikaz provedbe prikupljanja, pripreme i obrade podataka za potrebe izrade elaborata Katastar zidova i propusta na županijskim cestama Ž5064 i Ž5017 (Građevinski fakultet u Rijeci). Okolnosti u kojima se provodio stručni rad zahtijevale su posebnu organizaciju i pripremu aktivnosti. U tu svrhu izrađen je niz podloga prikladnih za terenski rad, a za potrebe smanjenja vremena utrošenog na lociranje i evidentiranje objekata - izrađen je geooznačeni foto i video zapis trase ceste. U nedostatku sofisticirane opreme provedeno je ispitivanje i analiza pristupačne opreme za snimanje kao i ispitivanje računalnih programa, u cilju iznalaženja optimalnih parametara za prikupljanje i obradu podataka. Skup rasterskih i vektorskih podataka kao i foto i video dokumentacija, prilikom obrade međusobno su usklađeni korištenjem GIS i CAD aplikacija uz aplikaciju za obradu video zapisa. U radu su tako opisane mogućnosti korištenja i međusobnog povezivanja srodnih, ali i različitih aplikacija i uz to vezana upotrebljivost formirane baze podataka, kao i mogućnost za njezino daljnje unaprjeđenje, u vidu monitoringa stanja određene karakteristike uz histogram promjena. Metodologija prikupljanja podataka, njihova obrada te naposljetku i priprema za daljnje kontinuirano korištenje, korisna je i primjenjiva na daljnjim poslovima slične vrste, a dobivena baza podataka za različite analize snimljenog stanja u prostoru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Građevinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Vedran Jagodnik (autor)

Avatar Url Kristijan Ljutić (autor)

Avatar Url Sergije Babić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Ljutić, Kristijan; Babić, Sergije; Jagodnik Vedran
Primjena GIS-a u izradi katastra zidova i propusta na županijskim cestama // Zbornik radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, XIV (2011), 273-294 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Ljutić, K., Babić, S. & Jagodnik Vedran (2011) Primjena GIS-a u izradi katastra zidova i propusta na županijskim cestama. Zbornik radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, XIV, 273-294.
@article{article, author = {Ljuti\'{c}, Kristijan and Babi\'{c}, Sergije}, year = {2011}, pages = {273-294}, keywords = {GIS, katastar, odr\v{z}avanje cesta, baze podataka, monitoring}, journal = {Zbornik radova Gra\djevinskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, volume = {XIV}, issn = {0350-8552}, title = {Primjena GIS-a u izradi katastra zidova i propusta na \v{z}upanijskim cestama}, keyword = {GIS, katastar, odr\v{z}avanje cesta, baze podataka, monitoring} }
@article{article, author = {Ljuti\'{c}, Kristijan and Babi\'{c}, Sergije}, year = {2011}, pages = {273-294}, keywords = {GIS, cadastre, road maintenance, data bases, monitoring}, journal = {Zbornik radova Gra\djevinskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, volume = {XIV}, issn = {0350-8552}, title = {GIS implementation in making of wall and culvert cadastre on county roads}, keyword = {GIS, cadastre, road maintenance, data bases, monitoring} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font