Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biljni insekticidi (CROSBI ID 585449)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Zlatko, Korunić ; Rozman, Vlatka Biljni insekticidi // Zbornik radova seminara DDD i ZUPP 2012 – integralni pristup, 24. znanstveno –stručno- edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem o novinama u djelatnosti dezinsekcije, dezinfekcije, deratizacije (DDD) i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda (ZUPP) / Korunić, Javorka (ur.). Zagreb: Korunić, 2012. str. 269-280

Podaci o odgovornosti

Zlatko, Korunić ; Rozman, Vlatka

hrvatski

Biljni insekticidi

Tijekom nekoliko zadnjih desetljeća uporaba sintetskih, konvencionalnih insekticida u suzbijanju biljnih štetočinja bila je standardna praksa. Međutim, zbog brojnih saznanja i dokaza o vrlo štetnom i opasnom utjecaju brojnih sintetskih pesticida na zdravlje ljudi i životinja, sve je veća potreba za pronalaženjem i uvođenjem u uporabu znatno manje opasnih i otrovnih pripravaka. Brojni znanstvenici u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj (Kalinović, Rozman, Liška, Korunić), proučavaju potencijalnu pesticidnu aktivnost raznih biljnih izolata. Insekticidi dobiveni iz biljaka, tzv. botanički insekticidi, imaju brojna svojstva poput insekticidne aktivnosti, repelentnosti za pojedine nametnike, utjecaja na rast insekata, toksičnosti za nematode, grinje, puževe i na druge brojne štetočinje u poljoprivredi. Isto tako biljni insekticidi imaju fungicidno, virucidno i baktericidno djelovanje. Otrovnost na brojne organizme je varijabilna, premda u pravilu kao grupa, osim nikotina pa i rotenona, u usporedbi s brojnim drugim grupama pesticida su manje otrovni na toplokrvne organizme. Uporaba biljnih pesticida danas sve više postaje važan postupak u zaštiti bilja, biljnih proizvoda, štetnika u javnom zdravstvu i komunalnoj higijeni te zaštiti prirode od kontaminacije konvencionalnim pesticidima što danas predstavlja globalni problem. Općenito, biljni pesticidi se razgrađuju znatno brže nego brojni konvencionalni pesticidi te su stoga znatno manje opasni na korisne insekte i grinje. Većina biljnih insekticida se raspada tijekom nekoliko dana, katkad nekoliko sati. Ovi insekticidi se trebaju češće primjenjivati te zbog toga, kao i zbog više cijene njihove proizvodnje, znatno su skuplji u usporedbi s brojnim konvencionalnim pesticidima. Unatoč brojnim spoznajama i podacima o njihovim insekticidnim svojstvima, samo je maleni broj biljnih insekticida danas u uporabi (piretrini, neem, rotenon, deris, kvasija, sabadilla itd.) jer postoje brojni razlozi i prepreke za širu komercijalizaciju biljnih pesticida. Vjeruje se da će ubrzani razvoj kemijske tehnologije i biotehnologije ubrzati, pojeftiniti i standardizirati biljne pesticide te time omogućiti pojavu njihovog većeg broja na tržištu.

biljni insekticidi ; svojstva ; sadašnji status ; prednosti ; nedostaci ; budući status

nije evidentirano

engleski

Botanical insecticides

nije evidentirano

plant insecticides ; insecticidal properties ; current status ; advantages ; disadvantages ; future use

nije evidentirano

Podaci o prilogu

269-280.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova seminara DDD i ZUPP 2012 – integralni pristup, 24. znanstveno –stručno- edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem o novinama u djelatnosti dezinsekcije, dezinfekcije, deratizacije (DDD) i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda (ZUPP)

Korunić, Javorka

Zagreb: Korunić

978-953-7247-18-8

Podaci o skupu

24. znanstveno –stručno-edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem o novinama u djelatnosti dezinsekcije, dezinfekcije, deratizacije (DDD) i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda (ZUPP)

predavanje

20.03.2012-23.03.2012

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)